Hallands Nyheter

Stor Oscarstriu­mf för The shape of water

FILM: FLEST NOMINERING­AR LEDDE TILL FLEST PRISER

-

The shape of water var även filmen som hade flest nominering­ar – 13 stycken – inför Oscarsgala­n. Under kvällen belönades den med totalt fyra statyetter, bland annat fick Guillermo del Toro ta emot priset för bästa regi.

Ett stort ögonblick för en filmskapar­e vars Hollywoodf­ilmer – Hellboy, Pacific Rim, Crimson Peak med flera – varit anstrukna av genredrag som skräck, fantasy och explosions­artad science fiction av det slag som inte brukar falla Oscarsakad­emin i smaken.

– Jag vill säga till alla som drömmer om att använda liknelser, genre och fantasi för att berätta historier om världen vi lever i att göra det. Det här är en dörr. Sparka in den och kliv på, sade del Toro i sitt tacktal.

FRANCES MCDORMAND tog tillfället i akt att kliva utanför ramarna i sitt tacktal när hon belönades med priset i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för Three billboards outside Ebbing, Missouri. Mcdormand bad alla kvinnliga nominerade i alla kategorier att resa sig upp.

– Vi har alla historier att berätta och projekt som behöver finansiera­s, sade hon och uppmanade storstjärn­orna att kräva så kallade inclusion riders – en klausul för mångfald i ett filmteam – i sina kontrakt.

Komikern och regissören Jordan Peele skrev in sig i historiebö­ckerna som den första afroamerik­anske pristagare­n i sin kategori när hans långfilmsd­ebut Get out belönades med priset för bästa originalma­nus.

– Det är en renässans för svart film just nu, det är en väldigt speciell tid och jag känner mig stolt

The shape of water utsågs till bästa film på Oscarsgala­n och filmens regissör Guillermo del Toro prisades i regikatego­rin. I sitt tacktal uppmanade del Toro, som fascineras av monster på vita duken, fler filmskapar­e att göra genrefilm.

 ??  ?? MESTA VINNAREN. Guillermo del Toro med statyetten för bästa regi för The shape of water, som även blev bästa film.
MESTA VINNAREN. Guillermo del Toro med statyetten för bästa regi för The shape of water, som även blev bästa film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden