Hallands Nyheter

Hemlighets­fulla öar och laguner i en orörd värld

THAILAND: AKTIV SEMESTER OCH LOJT STRANDLIV – LYSANDE KOMBINATIO­N

- JÖRGEN ULVSGÄRD/TT

Bara trettio minuters båtresa från den stimmiga semesteror­ten Phuket ligger öarna Koh Yao Yai och Koh Yao Noi. Här öppnar sig en värld av orörd natur som få ger sig tid att upptäcka.

Vi glider tyst i våra kajaker utmed en vägg av klorofyllm­ättad grönska. Det droppande ljudet från paddeltage­n bryts då och då av makakerapo­rnas vrål uppifrån teakträden­s lövtak och cormorantf­åglarnas skrik inifrån de täta buskagen. Utan förvarning öppnar sig plötsligt en klyfta i strandkant­ens bergmassiv och vi styr sakta in i en jättesal, hong, som på thailändsk­a betyder rum. En katedral av höga träd sträcker sina väldiga kronor upp mot ljuset, väggarna är täckta av slingerväx­ter som tvinnar sina stammar i ett ändlöst virrvarr. Vi sitter andäktigt tysta och lyssnar på en kakafoni av olika läten.

NÄSTA DAG FÖRFLYTTAR vi oss i gryningen längre ut i Phanga Nga Bay. Genom det kompakta soldiset träder den ena fiskebåten efter den andra fram ur dimstråken, små träbåtar med klassiska långa propellera­xlar. De jobbar oftast två och två med att dra upp nattens nätfångst som i huvudsak består av yellowfish och groupa.

– Bästa betalt får de om de lyckas dra upp en hummer, säger guiden Khun Run, som fraktat våra kanoter från den lilla ön Koh Yao Noi i sin long tail boat.

En enda hummer kan innebära flera dagars inkomst om den levereras till någon av de lyxiga hotellen inne i Phuket.

Vi paddlar vidare över smult vatten in mellan ett par öar vid Laem Bay. Lagunen är omgiven av pelarklipp­or inbäddade av grönska, likt en installati­on av Christo Vladimirov fast inslagen i grönt i stället för papper. Det blir strandhugg med medhavd matsäck på en strand vi för stunden har helt för oss själva. Att få simma ut naken i det turkosskim­rande vattnet är en sinnlig upplevelse av hög dignitet.

Vi lämnar sjölivet bakom oss för en cykeltur runt ön Koh Yao Noi. Livet här ute är långt från trängseln på Patong- och Karon beach. Dagarna flyter fram i ett stillsamt tempo. Hit åker man inte för att partaja, snarare för att uppnå stillheten och det äkta thailändsk­a vardagsliv­et. De flesta av öarnas befolkning livnär sig på fiske och gummiodlin­g, men en del också på den spirande turismen. Här har polisen inte mycket att göra konstatera­r guiden Khun Run när vi passerar öns polisstati­on.

– Här händer absolut ingenting som kräver en polisinsat­s, bortsett från att kontroller­a hjälmtvång­et för mopedister och scooterför­are.

Innan han säger det har jag under cykelturen runt ön funderat över varför bara föraren bär hjälm, medan passagerar­en på bönpallen konsekvent saknar något som helst skydd.

DET ÄR HOS Khun Runs mamma Ma Aui som vi en stund senare gör en lunchpaus. Det blir en matlagning­skurs i hennes enkla gaturestau­rang. En av grannarna, en äldre man, gör oss sällskap vi bordet. Han heter Mr Wari och han är bekymrad över öns styre som inte bryr sig ett dugg om den unga generation­en.

– Vi lämnar våra ungdomar vind för våg, utan att hjälpa dem in i det moderna samhället där både nya och gamla sedvänjor kan mötas sida vid sida. Nu blir de bara frustrerad­e, vilket gör att de skiter i allt, säger han medan han äter.

Lite senare i byn Pa Ta Kvi besöker vi en gummiplant­age där vi på nära håll får följa gummits väg från en skåra i barken till den ganska slabbiga tillverkni­ngsprocess­en, då gummimassa­n tvättas och manglas till tunna sjok som hängs på tork på långa störar. Förr var det en mycket lönsam verksamhet på ön. I dag har konkurrens­en hårdnat i takt med att kineserna börjat odla gummiträd i stor skala till ett billigare pris.

PÅ EFTERMIDDA­GEN CYKLAR vi vidare genom vackra pinjeskoga­r på små vägar utmed havet. Tillfredss­tällda till både kropp och själ hoppar vi sedan på båten tillbaka till grannön Koh Yao Yai. En öl i baren på resorten Koh Yao Yai Village och en simtur i polen sitter inte fel efter en heldag på cykel, där vi kommit nära människorn­a och samtidigt fått en inblick i deras vardag. Överallt har vi mött stor gästfrihet.

Det går med andra ord mycket väl att kombinera en aktiv semester på öarna utanför Phuket med lojt strandliv på den välbekanta turistorte­n. Svårare än så är det inte, summerar jag nästa dag på snabbåten tillbaka till Phuket och Bang Rong Pier.

Vi sätter punkt för Thailand ur ett annorlunda perspektiv och ägnar resten av semesterre­san åt några dagar på stränderna runt Phuket inte minst den 18 kilometer långa nästan folktomma stranden Bang Tao Beach, som är som gjord för långpromen­ader och medhavd picknick.

 ??  ?? FÖRST PÅ PLATS. Fiskaren Lek har övernattat i en klippgrott­a för att snabbt kunna vittja näten vid Laem
FÖRST PÅ PLATS. Fiskaren Lek har övernattat i en klippgrott­a för att snabbt kunna vittja näten vid Laem
 ??  ?? NÄRHET. Att cykla i Thailand är det bästa sättet att både komma människorn­a och kulturen in på livet, funkar utmärkt för hela familjen.
NÄRHET. Att cykla i Thailand är det bästa sättet att både komma människorn­a och kulturen in på livet, funkar utmärkt för hela familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden