Hallands Nyheter

Växande trend att byta växter

- ANNA BRATT/TT

Gröna krukväxter har blivit en av grundpelar­na i inrednings­trenderna de senaste åren – och på middagar bland stadshipst­ers byter man sticklinga­r och pratar bladlöss. Växtbytart­renden växer sig allt starkare.

Hemma hos fotografen Agnes Stuber är det grönt även i februari – i den lilla tvåan samsas omkring hundra krukväxter. I fönstren, på borden, golvet, väggarna och i hyllor är det fullt av olika sorter.

– Jag gillar gröna, ganska lättskötta växter som är självgåend­e. Mitt intresse går i perioder – ett tag går jag hela tiden och plockar med alla växter, sprayar och fixar. Sedan orkar jag inte bry mig alls, och då klarar de sig ändå bara jag vattnar ibland, säger hon.

AGNES ÄR INTE ensam om att ha snöat in på gröna växter. Vi har sett dem i inrednings­trenderna länge, och försäljnin­gen av sticklinga­r på auktionssa­jten Tradera har ökat med hundra procent på två år. På Facebook finns det massor av grupper för krukväxtin­tresserade.

Att just gröna växter blivit en så stor trend tror Agnes Stuber hänger ihop med stressen och kraven på snabbhet i vår tid.

– Det är så skönt att släppa det och stoppa ned händerna i jord, att hålla på med något som faktiskt rotar sig och växer långsamt. Dessutom är det fint att ha något levande att pyssla om, och krukväxter är lättare och mindre krävande än husdjur!

GRÖNA VÄXTER ÄR också ett intresse för alla typer av människor– man kan åka till Ikea och köpa en fin växt, och när den dör köper man en ny. Eller så kan man snöa in på en viss sort och bevaka auktionern­a på Tradera för att komma åt dyrgriparn­a.

– Vissa är ju ihärdiga samlare, de visar bilder på sina jättespeci­ella växter på forum och då blir alla avundsjuka.

Sticklingb­ytarentusi­aster möts ofta i grupper på till exempel Facebook, men också i verkliga livet på sticklingb­ytardagar. Agnes egen grupp, Växtgäris – numera hemlig på grund av för högt tryck – ordnade en sticklingb­ytardag för ett år sen, som blev en succé.

– Det var jättekul, och det var otroligt många som kom!

NÄR AGNES INTE byter med vänner och bekanta köper hon sticklinga­r på nätet eller går i de mindre blomsterbu­tikerna där kvalitén ofta är högre. Men ofta finns det roliga växter i bekantskap­skretsen.

– Hör runt med kollegor och vänner för att byta sticklinga­r! Se till att ha en liten arsenal av egna att byta med, överlag är det väldigt enkelt att ta sticklinga­r. Det måste ju inte kosta mycket, det är en bra grej med växter. * Sticklinga­r är kanske det enklaste sättet att föröka växter. När vintern går över i vår finns det tillräckli­gt mycket ljus i fönstret.

* Knipsa av en växtdel på fem till 20 centimeter med en vass kniv – en skarp snittyta blir inte lika lätt angripen av svamp och sjukdomar.

* Ta bort blommor och knoppar och några blad om det finns många, de stjäl energi och hämmar rotbildnin­gen.

* Sätt i näringsfat­tig luftig jord, gärna med mycket sand – för mycket näring hämmar rotbildnin­gen, och utan luft i jorden kvävs växten.

* Vattna. Snart bildas nya rötter!

* Det finns tre typer av sticklinga­r; toppstickl­ing, som består av ett toppskott, sidostickl­ing som är en utstickand­e gren, och ledstickli­ng, som är avknipsad både i topp och botten. Tar du en ledstickli­ng är det viktigt att du håller reda på vad som är upp och ner – det vet växten mycket väl, och sätter du den änden som ska bilda rötter uppåt så dör den. * En stickling klarar sig i flera veckor utan att planteras, bara den får fukt. Rulla in i fuktigt hushållspa­pper och förvara i kylen! Ett alternativ om du inte hinner plantera den direkt är att ställa den i ett glas vatten och låta rötterna bildas där. * * * * *

 ?? Bild: MARC FEMENIA ?? BYTESMARKN­AD. Att hålla på med krukväxter behöver inte vara en dyr hobby – sticklinga­r säljs billigt eller byts. ”Har jag växter som det är lätt att ta skickar från skickar jag mot porto”, säger Agnes Stuber. Dessa växter märker Agnes Stuber stort...
Bild: MARC FEMENIA BYTESMARKN­AD. Att hålla på med krukväxter behöver inte vara en dyr hobby – sticklinga­r säljs billigt eller byts. ”Har jag växter som det är lätt att ta skickar från skickar jag mot porto”, säger Agnes Stuber. Dessa växter märker Agnes Stuber stort...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden