Hallands Nyheter

Gunilla och Stefan fann varandra redan efter första dejten. Och i över 20 år har det händiga paret jobbat ihop.

VARBERG: EN BUKETT ROSOR SLUTADE MED ATT DE DRIVER ETT FÖRETAG IHOP

- MALIN STRANDBERG malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

En lördagseft­ermiddag 1992 stod hon helt plötsligt utanför hans dörr med en bukett rosa rosor. Sedan den dagen har Stefan och Gunilla Leander varit ett par.

– Det var hon som hittade mig. Sedan gick det väldigt snabbt, säger Stefan och ler stort.

Genom vänner hade de stött på varandra några gånger i tonåren. Men Gunilla bestämde sig för att testa lyckan efter att hon sett en bild av Stefan när han gjorde Fntjänstgö­ring i Libanon.

– Han hade skickat ett brev till en gemensam kompis och när jag såg bilden tänkte jag att: oj, han har ju blivit vuxen. Det kändes som jag kände honom så jag bestämde mig för att ringa honom, berättar Gunilla.

HAN ÄR UPPVÄXT i Tvärred i Ulricehamn­s kommun och hon i Dalstorp i Tranemos kommun. Men när Gunilla knackade på Stefans dörr för allra första gången bodde han i Bua och arbetade som väktare och brandman på Ringhals.

Det sa klick med en gång mellan Gunilla och Stefan. Året efter förlovade de sig och året därpå var det dags för giftermål. Och de fick upp ögonen för återbruk när de skulle renovera sin första gemensamma bostad – en stuga i Träslövslä­ge.

– Vi byggde om och fick tipset att besöka byggåtervi­nningen i Falkenberg. Jag blev så imponerad, berättar Stefan.

GUNILLA SOM DÅ arbetade som kyrkvaktmä­stare hade under en tid varit sugen på att göra något annat. Hon är uppväxt på gård och van vid att ta tillvara på saker. Dessutom är hennes stora intresse hantverk. Stefan är nästintill uppvuxen i en verkstad och utan att överdriva så älskar han maskiner och att skruva ihop och isär dem.

TVÅ ÅR EFTER att de blev äkta makar startade paret Leander upp en byggåtervi­nningsfirm­a – först i en väldigt liten skala.

– I början använde vi Gunillas bil och ett släp som vi fick låna av en granne. Men det rullade på bra och efter ett halvår bestämde vi oss för investera i en gammal skåpbil, berättar Stefan Leander.

När gården Högens, som ligger mellan Träslövslä­ge och Himle, blev till salu slog de till. Boningshus­et som flyttades till platsen 1876 hade tidigare varit Fagereds prästgård. Eftersom Gunilla och Stefan blev föräldrar till fyra söner under en period på sex år fick de bygga om Hallandslä­ngan så att det blev fler rum allt eftersom familjen växte.

– När jag började jobba heltid igen upptäckte jag att jag inte hinner jobba. Så jag bestämde mig för att sluta och då hade vi möjlighet att ha öppet i butiken under flera dagar, säger Gunilla. Hur vet ni vad ni ska ta in i butiken?

– Det är inte helt lätt, men man får använda sunt förnuft. Takpannor, ytterdörra­r och allt som är litet, som till exempel fönster och barntoalet­ter går lätt att sälja. Medan köksluckor och 80-talsprylar inte är värda att behålla, säger Stefan.

 ??  ??
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? KÄRLEK PÅ ARBETET. Stefan och Gunilla Leander blev ett par 1992 och startade några år senare Nygårds byggåtervi­nning. 2014 fick de Varbergs kommuns miljöpris.
Bild: MALIN STRANDBERG KÄRLEK PÅ ARBETET. Stefan och Gunilla Leander blev ett par 1992 och startade några år senare Nygårds byggåtervi­nning. 2014 fick de Varbergs kommuns miljöpris.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden