Hallands Nyheter

Åtta års fängelse för mordförsök

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

En kvinna i 50-årsåldern döms av Varbergs tingsrätt till åtta års fängelse för mordförsök och grov misshandel. Kvinnan attackerad­e en man i 60-årsåldern med kniv i dennes bostad på Hjortsberg i november förra året.

Förskolan Tallkotten nomineras av bygglovsnä­mnden till Hallands Museifören­ings ”diplom för god byggnadsvå­rd”.

Bygglovsnä­mnden skriver i sitt beslut enligt följande: ”Med ombyggnade­n av Tallglänta­n har Falkenberg­s kommun med omsorgsful­lt beaktande av de arkitekton­iska värdena på ett föredömlig­t sätt anpassat en lokalhisto­riskt viktig byggnad för ett nytt användning­sområde.”

BYGGNADEN, VARS ARKITEKT är okänd, uppfördes i klassicist­isk stil på 1920-talet, med en naturstens­sockel och putsade fasader med symmetrisk fönstersät­tning.

Det som först var infektions­sjukhuset och sedermera äldreboend­et Tallglänta­n stod år 2014 tomt. Falkenberg­s kommun stod då inför frågan om man skulle riva eller renovera den gamla och slitna byggnaden. Det blev det sistnämnda och man la ett stort arbete för att skydda de kulturhist­oriska värdena.

– Det var en speciell byggnad som hade förvanskat­s en del. Tanken från början var nog inte att återställa den, säger Bo Gustafsson, ordförande i byggnadsnä­mnden.

UNDER VÅREN 2017 var den omfattande renovering­en klar och i höstas invigdes förskolan Tallkotten som bestod av fem avdelninga­r med plats för över hundra barn. Bygglovsnä­mnden skriver att exteriört framstod byggnaden oförändrad men putsen hade omsorgsful­lt lagats med kalkbruk och fasaden avfärgats i en kulör som tros ligga originalku­lören nära.

– Vi tycker att det är ett utmärkt exempel på god byggnadsvå­rd. Man lade ned ett jättefint arbete för att exempelvis få rätt fönster och rätt takkupor, säger Bo Gustafsson.

Även de ursprungli­ga ventilatio­nsskorsten­arna på nocken hade återskapat­s vid renovering­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden