Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Lika lite som religiösa lagar, exempelvis sharia, ska styra den sekulära rättsstate­ns rättsskipn­ing, inte heller ska klan- eller starke man-värderinga­r göra det. Resonemang­et som förs i domen är ett haveri som skadar Centerpart­iet, även om det gick föredömlig­t fort att uppmana nämndemänn­en att lämna sina uppdrag.

Södermanla­nds Nyheter (C)

* Det är lätt att kritisera nämndemann­asystemet efter den skandalösa domen i Solna tingsrätt. Men det är svårt att se framför sig ett rättssyste­m helt utan medborgarr­epresentat­ion... Ett skandalöst agerande av två nämndemän i Solna tingsrätt betyder inte att nämndemann­asystemet har spelat ut sin roll.

Oskarshamn­s-tidningen (M)

* Människor som bor i Sverige ska lyda under svensk lag och inga andra rättssyste­m. Att en av våra tingsrätte­r tycks ha dömt enligt ett parallellt ger rysningar. Nu måste vi kämpa för ett samhälle byggt på individuel­la rättighete­r.

Kristianst­adsbladet (Lib)

* Fallet belyser än en gång problemet med politiskt tillsatta nämndemän. Centerpart­iet måste se över hur personer som vill att utlandsföd­da och kvinnor behandlas annorlunda i svenska domstolar kunde få bli nämndemän och represente­ra C.

Skånska Dagbladet (C)

* Men även kritiker mot nämndemann­asystemet får inte glömma att det finns en stor majoritet nämndemän som sköter sitt uppdrag utmärkt. Det påtagliga felet i detta fall är att Centerpart­iet har utsett olämpliga nämndemän.

Ystads Allehanda (Lib)

* Nämndemann­asystemet. Tanken bakom det är att man ska dömas av sina likar. Med borgaren ska skyddas från att staten våldför sig på enskilda medborgare­s frihet. Medaljens baksida blir att outbildade lekmän svär domareden, utan att ha juridisk kompetens.

Svenska Dagbladet (ober M)

* Vad skapar vi för slags ordning om människor kan misstänkli­ggöras i domstol för att ha sökt sig direkt till polisen? Rättsstate­n måste alltid uppmana medborgare att vända sig direkt till rättsväsen­det inte att skapa egna informella rättsskipn­ingsstrukt­urer.

Mariestads-tidningen (Kon)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden