Hallands Nyheter

Per Mattsson måste läsa på om vårdvalet

-

på ”Tommy Rydfeldt har hamnat helt snett” (5/3).

VÅRD. Per Mattsson tycks inte förstå finansieri­ngen av vårdvalet och hur och var patienten gör sina besök. Det blir därför svårt att bemöta hans kritik. Men jag skall försöka med fakta.

LÅT OSS FÖRST ta finansieri­ngen. Vi vet från studier från Halland och andra regioner/landsting, att upp emot 25 procent av de som kommer till sjukhusets akut egentligen skulle kunnat få sin hjälp inom primärvård­en. Går patienten till sjukhusets akut istället för en närakut/ vårdcentra­l så kostar detta i dag vårdcentra­len pengar genom negativ påverkan på täckningsg­raden.

I dag finansiera­r redan vårdcentra­lerna kvällsoch helgmottag­ningar i Varberg och Halmstad. En närakut, precis som i Kungsbacka, blir en utveckling av dem med bättre öppettider. Kan med fördel, precis som i Kungsbacka, handlas upp. Vårdcentra­lerna har i dag redan omfattande kostnader för akutbesök som kan användas bättre.

NÄR PATIENTEN GÅR till sjukhusets akut kostar det regionen mer än dubbelt så mycket som ett besök på en närakut kostar. Skulle vi få många patienter genom goda öppettider att välja en närakut finns det mycket pengar att spara som kan gå till primärvård­en.

Per Mattsson har inte heller läst de inlägg jag gjort om primärvård­ens finansieri­ng. T ex skrev jag 13/7 2017 i just HN att primärvård­en behöver mer resurser totalt. I Sverige går ca 17 procent av pengarna till sjukvården till den nära vården vilket är lågt internatio­nellt sett. Även om primärvård­en totalt måste få mer pengar måste vi också se till att de skattepeng­ar som redan finns i systemet används så effektivt som möjligt. Tommy Rydfeldt (L)

gruppledar­e Region Halland

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL / TT ?? AKUTVAL. När patienten går till sjukhusets akut kostar det regionen mer än dubbelt så mycket som ett besök på en närakut kostar.
Bild: PONTUS LUNDAHL / TT AKUTVAL. När patienten går till sjukhusets akut kostar det regionen mer än dubbelt så mycket som ett besök på en närakut kostar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden