Hallands Nyheter

”Filmen är väld

FILM: BIOPREMIÄR FÖR GRETA GERWIGS ”LADY BIRD”

-

Nej, det blev ingen Oscar för ”Lady Bird”. Men Greta Gerwig är ändå historisk – hon är bara den femte kvinnan hittills som nominerats för bästa regi.

Skrivandet och en mångårig önskan att få regissera har resulterat i ”Lady Bird”, en skildring av den turbulenta relationen mellan en tonårsdott­er och hennes mamma i det tidiga 2000-talets Kalifornie­n.

Det känns att mycket i den femfaldigt Oscarsnomi­nerade filmen är självupple­vt, även om Gerwig tonar ned detta lite.

– Filmen är väldigt personlig samtidigt som den inte är självbiogr­afisk. När jag växte upp såg jag hur alla omkring mig relaterade till sina mödrar, och nu har mina vänner döttrar och jag ser deras relationer. Jag ville berätta om den där speciella relationen mellan mammor och döttrar, den är oerhört komplex och rik. Jag förstår själva kärnan i den på ett mycket djupt sätt, säger hon.

SJUTTONÅRI­GA LADY BIRD bor i Sacramento men längtar därifrån. Detta gällde Gerwig själv, som också växte upp i just Sacramento.

– Jag älskar Sacramento, det är en speciell och underbar plats. Ändå ville jag därifrån. Jag var övertygad om att det fanns ett mer spännande liv någon annanstans. Jag tror alla har en sådan längtan, de vill dit där det händer. Men det var inte så att jag kände att jag måste ge mig av, säger hon.

När Gerwig var fyra år gammal började hon föra dagbok. Ända sedan dess har skrivandet varit någonting som fått henne att känna sig fri – numera kompletter­at med skådespele­ri och filmregi.

 ??  ?? UTAN OSCAR. Greta Gerwigs ”Lady Bird” nominerade­s till fem Oscars – bland annat var Gerwig nominerad i kategorin arna av filmen.
UTAN OSCAR. Greta Gerwigs ”Lady Bird” nominerade­s till fem Oscars – bland annat var Gerwig nominerad i kategorin arna av filmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden