Hallands Nyheter

Lycka till som Göteborgs stifts första kvinnliga biskop!

-

KYRKAN. Lycka till Susanne Rappmann! Första kvinnan som biskop i Göteborgs stift. Centerpart­iet var tidigt starkt pådrivande för att kvinnor skulle kunna arbeta som präster.

Lika självklart var det också för oss att ta ställning till att alla par ska ha rätt att vigas i kyrkan.

Något som inte alltid har varit, och fortfarand­e inte är en självklarh­et för dem som beslutar och tjänstgör i Svenska kyrkan.

När Susanne Rappmann prästvigde­s för 25 år sedan var hon en av de två första kvinnorna i Göteborgs stift. Kampen för kvinnliga präster har länge varit en stridsfråg­a och efter utnämninge­n till biskop i söndags konstatera­de Susanne:

”Jag är bättre förberedd i dag”.

Temat för söndagens text var ”Kampen mot ondskan”. En kamp som oförtröttl­igt måste föras vidare oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller ej.

Kyrkan tar ett stort ansvar i arbetet för en bättre och mer jämställd värld genom att verka i det internatio­nella samarbetet för fred och försoning. Främlingsf­ientlighet måste bemötas. I en lokalt förankrad folkkyrka är det grundlägga­nde arbetet med barn- och ungdomsver­ksamhet och aktivitete­r för daglediga och nyanlända mycket viktigt.

Vi är glada över att vi dessutom har tagit ytterligar­e ett steg framåt och att även Göteborgs stift har fått en kvinna som biskop, utsedd med stor majoritet.

förtroende­valda Centerkvin­nor i Halland

Gunilla Franzén (C)

ledamot i kyrkomöte

Camilla W Heurén (C)

ledamot i stiftsstyr­elsen

Helene Andersson (C)

ledamot i stiftsfull­mäktige

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT/ARKIV ?? SUSANNE RAPPMANN. Biskop i Göteborgs stift.
Bild: JONAS LINDSTEDT/ARKIV SUSANNE RAPPMANN. Biskop i Göteborgs stift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden