Hallands Nyheter

Omstridda villan nominerad till pris

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Den omstridda renovering­en av Heijlska villan har nu gett upphov till ytterligar­e en politisk kontrovers.

Vid förra veckans möte beslutade byggnadsnä­mnden i Varberg att nominera tre projekt till Hallands Museifören­ings diplom för god byggnadsvå­rd. Ett namn sticker ut lite extra i sammanhang­et – det är den mycket omstridda renovering­en av Heijlska villan vid Västra Vallgatan.

– DET ÄR ett hus som är viktigt för kulturmilj­ön i Södra Villastade­n och tack vare de insatser som gjorts av fastighets­ägaren så har vi en Heilsjka villan som kommer att stå kvar under lång tid framöver, säger byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C).

Men Liberalern­as ledamot i byggnadsnä­mnden, Mikael Bonde, är mycket kritisk.

– Denna nominering visar att vi begriper ganska lite om vad byggnadsvå­rd är för någonting. Det har lagts ned ett fantastisk­t arbete på huset, men det handlar inte om byggnadsvå­rd, utan om att man har byggt ett helt nytt hus som ska efterlikna det gamla, säger han.

MIKAEL BONDE begärde votering vid byggnadsnä­mndens sammanträd­e, men röstades ned. Han är den ende av nämndens politiker som reserverar sig mot beslutet.

– Det är förvisso ett mycket fint hus, men det är helt fel att belöna det som en byggnadsvå­rdsinsats. Däremot skulle man kanske kunna nominera det till ett arkitektur­pris, säger han.

BYGGNADSNÄ­MNDEN har förutom Heijlska villan även nominerat Rönnås lada och Jobsonska villan.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV ?? FÄRDIG. Renovering­en av den ståtliga Heiljska villan vid Västra Vallgatan har vållat många stridighet­er.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV FÄRDIG. Renovering­en av den ståtliga Heiljska villan vid Västra Vallgatan har vållat många stridighet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden