Hallands Nyheter

Färre skjutninga­r kan vara en slump

- OWE NILSSON/TT

”Det beror ju alltid på vilken period man väljer. Man kan ju välja den period man vill beroende på vad man vill ha sagt.”

SVEN GRANATH,

Statsminis­ter Stefan Löfven säger att kampen mot den organisera­de brottlighe­ten givit ”vissa resultat” i form av färre skjutninga­r i landets tre största städer. Men den nedgång Löfven pekar på gäller bara de senaste fem veckorna – då slumpen kan ha spelat in, anser polisen.

I samband med att han träffade president Donald Trump i Washington medgav Löfven att Sverige har problem med organisera­d brottsligh­et. Men han pekade också på lagändring­ar och andra motåtgärde­r.

– Vi gör mycket för att bekämpa detta och vi kan också se vissa resultat nu i våra tre största städer med minskade skjutninga­r för att vi attackerar den organisera­de brottsligh­eten mycket tufft, sade Löfven.

FRÅN POLISHÅLL FÅR Löfven delvis medhåll – men med förbehåll:

– Tittar man på de första fem veckorna i år så är det färre skjutninga­r än motsvarand­e period förra året. Så där har han ju rätt. Men det är en ganska liten period. Det handlar om ganska små tal, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polismyndi­gheten i Stockholms län, till TT.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) har också noterat minskninge­n, men säger vid en debatt om utanförska­psområden.

– Vi ska inte dra några slutsatser av det.

Sven Granath säger att det inträffade tio bekräftade skjutninga­r i länet kriminolog och analytiker vid polismyndi­gheten i Stockholms län

under årets första fem veckorna, att jämföra med 14 skjutninga­r under samma period i fjol.

Granath påpekar att slumpen får betydelse när det handlar om 10–20 incidenter, och att det bör finnas resultat från åtminstone ett kvartal för hela landet för att kunna prata om en minskning eller inte.

Och jämfört med tio år sedan är det ju betydligt fler skjutninga­r i dag, uppger Granath.

– Det beror ju alltid på vilken period man väljer. Man kan ju välja den period man vill beroende på vad man vill ha sagt.

MATS LÖFVING, chefen för Polismyndi­ghetens Nationella operativa avdelning (Noa), talar om en påtaglig minskning även på riksnivå jämfört med i fjol. Men är det meningsful­lt att prata om en minskning på så kort period?

– Det är en minskning. Sen vill jag inte kommentera hur du eller statsminis­tern värderar det.

Samtidigt säger Löfving att han inte har någon annan uppfattnin­g än Granath vad gäller att slumpen kan spela in på så kort period och få incidenter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden