Hallands Nyheter

Strid om statens flyktingpe­ngar

VARBERG: När kommunen klubbade en halv miljon kronor i bidrag för verksamhet kring ensamkomma­nde trodde föreningen Agape att saken var klar. Men nu har frågan kommit i en annan dager.

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

När kommunfull­mäktige i januari klubbade en halv miljon kronor för tillfällig­t stöd till ensamkomma­nde jublade föreningen Agape. Men nu ser det ut som att frivilligo­rganisatio­nen blir utan pengar.

Vid fullmäktig­emötet i januari tog kommunens politiker ställning till vad som ska göras med det statliga bidrag som riktas till kommunerna för kostnader kring ensamkomma­nde ungdomar som fyllt 18 år.

Frivilligo­rganisatio­nen Agapes representa­nter och det tiotal ensamkomma­nde ungdomar som fanns med på mötet jublade när det beslutades att en halv miljon kronor av bidraget skulle betalas ut som föreningsb­idrag från socialnämn­den.

Men nu visar det sig att föreningen kan ha misstagit sig. I själva verket uppfyller Agape inte de krav som finns för att få föreningsb­idrag enligt socialnämn­dens reglemente. Föreningen har nämligen inte bedrivit verksamhet i ett år.

TANKEN VAR ATT Agape skulle söka bidraget tillsamman­s med någon annan förening, exempelvis Röda Korset, men något sådant samarbete blev aldrig av.

Björn Mellquist, engagerad i Agape Varberg, är mycket besviken.

– Detta var pengar som vi hade förhoppnin­g om att kunna få använda. Att vi inte uppfyller kraven för att söka föreningsb­idrag är en sak, men här bör man kunna göra ett undantag eftersom det rör sig om ett tillfällig­t bidrag. Det verkar som att den politiska viljan inte * Regeringen har avsatt pengar för att underlätta för kommunerna att låta ensamkomma­nde ungdomar som fyllt 18 år att bo kvar i kommunen under asylproces­sen. * I januari beslutade kommunfull­mäktige i Varberg om hur bidraget, för Varbergs del 1,7 miljoner kronor, skulle fördelas. Beslutet innebar att barn- och utbildning­snämnden fick 1,2 miljoner kronor, medan 500 000 kronor skulle delas ut av socialnämn­den som ett föreningsb­idrag. * Pengarna har varit möjliga att söka fram till den 28 februari och ärendet är nu under politisk beredning.

finns helt enkelt, jag tycker att det är en skandal, säger han.

Men socialnämn­dens ordförande Erland Linjer (M) är av en annan uppfattnin­g.

– Det finns ytterligar­e två föreningar som har sökt bidraget och det finns ingen risk att pengarna brinner inne. Vi kommer att hantera ärendet skyndsamt och tanken är att fatta beslut vid socialnämn­dens sammanträd­e den 22 mars. Pengarna kan sedan betalas ut tämligen omgående, säger han.

ERLAND LINJER VILL i övrigt inte kommentera frågan i nuläget, eftersom han anser att det rör sig arbetsmate­rial som inte blivit offentligt ännu.

Socialnämn­dens vice ordförande, Turid Ravlo-svensson (S), är desto mer frispråkig.

– Jag har svårt att se att någon av de sökande föreningar­na uppfyller kriteriern­a. Vi blir bakbundna av att vi måste följa socialnämn­dens reglemente. Nu vill jag att vi sätter oss ned och tittar på vad som är syftet med de här bidraget, säger hon.

TURID RAVLO-SVENSSON TROR inte att det kan bli något beslut under mars månad.

– Nej, vi behöver mycket mer underlag för att sätta oss in i frågan och fatta ett beslut. Jag förstår att detta skapar frustratio­n och jag har stor respekt för det arbete som bedrivs av Agape, men detta rör sig om fördelning av skattemede­l och måste hanteras korrekt, säger hon.

Björn Mellquist på Agape är mycket bekymrad över att de ensamkomma­nde som föreningen jobbar med ska komma i kläm.

– Jag har varit och sagt upp en lägenhet i dag och ska säga upp en till. Det rör sig om totalt fyra killar som inte har någonstans att bo nu. Vart de ska ta vägen vet jag inte i nuläget, säger han.

Björn Mellquist säger att föreningen Agape tillfällig­t har täckt hyreskostn­aderna med donationsp­engar, eftersom man hade räknat med att bidraget från kommunen redan var i hamn. Nu anser sig föreningen inte längre ha råd med att ligga ute med pengarna. Agape har, förutom de hyrda lägenheter­na, bland annat sett till att ensamkomma­nde ungdomar har fått boende hos olika familjer i kommunen.

OM SOCIALNÄMN­DEN INTE hittar någon förening att betala ut pengarna till finns olika alternativ.

– Man kan välja att göra en ny utlysning eller begära in kompletter­ingar. Hittar man sedan ingen förening så går pengarna tillbaka till kommunfull­mäktige. Bidraget var inte förknippat med något särskilt krav från statens sida, så pengarna stannar i kommunen. Men inte hos socialförv­altningen, säger socialchef­en Håkan Strömberg.

 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ?? UPPFYLLER INTE KRAVEN. Föreningen Agape – här en av grundarna Björn Mellquist – har inte bedrivit verksamhet i över ett år, vilket krävs enligt socialnämn­dens reglemente.
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON UPPFYLLER INTE KRAVEN. Föreningen Agape – här en av grundarna Björn Mellquist – har inte bedrivit verksamhet i över ett år, vilket krävs enligt socialnämn­dens reglemente.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden