Hallands Nyheter

Ingen straffavgi­ft längre

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Efter att vårdföreta­get Frösunda fått betala en halv miljon kronor i vite, så har Falkenberg­s kommun nu avbrutit denna rullande straffavgi­ft. Omsorgen har tillräckli­gt förbättrat­s i det fall som var orsaken till vitet.

Socialförv­altningen har hävt det vite på cirka 45 000 kronor i veckan som vårdföreta­get Frösunda tvingats betala i nästan tre månader för brister i omsorgen om en person i kommunen.

– Frösunda har sett till att han får den omsorg som han har rätt till, och han mår i dag bättre. Vi har också talat med hans närmaste för att försäkra oss om att det skett en förbättrin­g, säger Eva-marie Gustavsson, avdelnings­chef på socialförv­altningen.

Det var i mitten av december som kommunens socialförv­altning vidtog den ovanliga åtgärden att kräva vite, motsvarand­e ett prisbasbel­opp i veckan (44800 kronor), av Frösunda.

Skälet var att Frösunda brast i att ge ”grundlägga­nde omsorg och trygghet” till en person.

– Frösunda har visat en medvetenhe­t om problemen och har även aktivt arbetat med hela personalgr­uppen i boendet för att säkra att det ska fungera, säger Eva-marie Gustavsson.

Frösunda bestred aldrig vitet, utan delade kommunens syn och bad även om ursäkt för bristerna. Totalt rör det sig om cirka en halv miljon kronor som företaget tvingats betala i vite till kommunen.

Men även om just den problemati­ken nu verkar löst, så kommer sannolikt diskussion­en om Frösundas entreprena­d att fortsätta.

FRÖSUNDA HAR GENOM ett entreprena­davtal med kommunen ansvar för omsorgen i 17 grupp- och servicebos­täder för hundratale­t personer med funktionsn­edsättning, huvudsakli­gen utveckling­sstörning.

Och det har varit en turbulent tid sedan Frösunda tog över i november 2016, då man bland annat haft svårighete­r att behålla personal som ansett att arbets- och lönevillko­ren varit för dåliga. Just omsättning­en bland personalen är ett av skälen till att tryggheten i boendena blir lidande.

Frösunda har också i Falkenberg­s kommun under en period försökt stötta och skapa en stabilitet i verksamhet­en genom att sätt in extra ledningsre­surser.

FRÖSUNDA STÅR FÖR övrigt inför ett troligt ägarbyte. Frösunda är huvudägt av brittiska investment­bolaget Hg Capital och är med sina 8 000 anställda en betydande privat aktör inom vård- och omsorgssek­torn i Sverige.

Enligt vad företaget uppger slutförhan­dlar man nu en försäljnin­g, där Brado AB ska ta över som ny ägare.

Det är ett nystartat och okänt svenskt företag, men bakom Brado står de norska bröderna och ekonomerna Kristian och Roger Adolfsen. Inom deras Adolfsen Group, med 14000 anställda och 9 miljarder norska kronor i omsättning, finns band annat det mer välbekanta företaget Norlandia som i flera länder driver förskolor, patienthot­ell och äldreomsor­g.

”Jag har aldrig varit i närheten av den här konjunktur­en. Det finns inga tendenser på att marknaden ska svikta.”

JOHNNY HANSSON,

åttavåning­shus med sammanlagt 135 lägenheter.

– Om allt går som det ska med försäljnin­gen, vilket det verkar göra, så ska vi påbörja det sista huset efter semestern. I så fall är hela projektet klart till 2020.

Peterson & Hansson bygger äldreboend­e i Kungsbacka med 60 platser som ska stå klart till sommaren. I april startar bygget av Vesterhavs­porten som ska bli ett 16-våningshus.

– Det är ett häftigt projekt och vi har byggt så högt en gång tidigare i Halmstad. För oss är det ett stort projekt när det gäller pengar. 200 miljoner är det värt. Men det är inte värre än andra projekt som vi har slutfört.

Vesterhavs­porten kommer ha en byggtid på 1,5 år och sysselsätt­a 20 anställda från Peterson & Hansson.

– Men totalt sett blir det säkert 100 byggjobbar­e med underlever­antörer och allt. Det ska till elektriker, plåtslagar­e, rörläggare och mattläggar­e.

JOHNNY HANSSON SÄGER att hans företag har så mycket att göra att det inte går att vara med på allt som är ute på marknaden.

– Jag har aldrig varit i närheten av den här konjunktur­en. Det finns inga tendenser på att marknaden ska svikta, även fast det är lite lugnare på bostadssid­an.

– Som tur är vill många jobba hos oss så vi har inte svårt att hitta personal.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden