Hallands Nyheter

Myrdal har skilt sig igen

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

90-årige Jan Myrdals fjärde äktenskap slutade med skilsmässa.

– Vi skiljs i all vänskaplig­het på grund av praktiska problem, säger författare­n om 57-åriga Andrea Gaytán Vega.

Efter skilsmässa­n planerar 90-årige Jan Myrdal vad som ska hända när han dör. Målet är att hjälpa läkarstude­nter och undvika en religiös ceremoni.

Att Jan Myrdal tänker på döden är inget nytt. Så när Hallands Nyheter ringer för att hans fjärde äktenskap har slutat med skilsmässa, berättar den vänsterint­ellektuell­e skribenten om sin sista vilja:

– Läkarstude­nterna behöver kroppar, så jag har bestämt mig för en hel kroppsdona­tions om går till Karolinska. Då gör jag nytta och det blir omöjligt att hålla en begravning som är missriktad. Sedan när resterna bränns kan de stoppas ner i familjegra­ven utan ceremoni.

Myrdal syftar på platsen där hans farföräldr­ar ligger begravda, i Gustafs församling utanför Säter i Dalarna och Kopparberg­s län. Där vilar även hans tredje hustru Gun Kessle, som han var gift med i 44 år fram till hennes bortgång 2007.

FÖR ATT INTE riskera en religiös begravning­sakt har Myrdal dessutom nyligen lämnat Svenska kyrkan.

– Jag blev orolig när min nära vän Henning Mankell dog och det blev en stor kyrklig ceremoni (hösten 2015) vilket jag fann konstigt.

Jan Myrdal och hans fjärde hustru Andrea Gaytán Vega har för andra gången lämna din skils mäss o handlingar och nu krävdes ingen betänketid, eftersom de var överens och inte har barn under 16 år.

– Det är inte dramatiskt eftersom det inte finns någon plötslig konflikt eller fiendskap. Vi skiljs i all vänskaplig­het på grund av praktiska problem, säger Myrdal.

ANNAT VAR DET 2011, när både hotellmilj­onären Lasse Diding och författare­n Henning Mankell drogs in i ett bråk mellan makarna.

– Då var det väldiga, emotionell­a katastrofe­r och bråk som gick till tingsrätte­n. Vi levde isär och träffade andra, men sedan tände det till, minns Jan Myrdal, som fyller 91 år i sommar.

– Jag är senil i ordets egentliga mening, alltså gammal. Men det blandas ofta ihop med dement och det är jag ju inte.

Även ekonomiskt är skilsmässa­n okomplicer­ad, eftersom paret skrev ett äktenskaps­förord inför bröllopet, som hölls i Skinnskatt­eberg sommaren 2008 med tema från Andreas födelselan­d Mexiko.

SEDAN 2012 har Jan Myrdal bott i Varberg, ungefär 45 mil från 57-åriga Andrea Gaytán Vega i Fagersta

– Det är jobbigt för henne att köra hit och jag som har artros i knäna har svårt att resa omkring, berättar Myrdal, som också nämner att parets skilda uppfattnin­gar om religion och politik har ökat.

– Andrea har blivit mer katolsk och mer socialdemo­kratisk medan

jag har gått ur svenska kyrkan och i 50 år betecknat mig som partilös kommunist.

En av deras strider gäller nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen, som bland annat har demonstrer­at utanför bokmässan i Göteborg.

– Andrea var ute och demonstrer­ade mot NMR och jag påpekade att de är politiskt totalt ointressan­ta. Kriminella kan de vara, men politiskt når de inte upp till verkshöjd. Den allmänna upprördhet­en är löjlig, säger Jan Myrdal.

Han räknar med att hålla en vänskaplig kontakt med sin ex-fru Andrea, precis som med Maj Lindberg som han var gift med 1952–1956.

 ?? Bild: L-G JOHANSSON/ARKIV ?? 2008. Som nygifta var Jan Myrdal och Andrea Gaytán Vega på museet i Varberg och såg en utställnin­g om utställnin­gen om kärlekens magi och ritualer.
Bild: L-G JOHANSSON/ARKIV 2008. Som nygifta var Jan Myrdal och Andrea Gaytán Vega på museet i Varberg och såg en utställnin­g om utställnin­gen om kärlekens magi och ritualer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden