Hallands Nyheter

Alla vill ha mer

STATSBUDGE­TEN. Att myndighete­rs behov av pengar ökar är inget nytt. Det gäller dock att vara sparsam och inte säga ja till alla när önskemålen kommer.

-

LEDARE 9/3. Den som skriker högst får mest. Så verkar det vara när det gäller statens budget.”ordning och reda. Tre ord har blivit svaret på i stort sett alla samhällspr­oblem”, skriver kolumniste­n Margit Silberstei­n i DN (7/3). Men så verkar det inte vara när det gäller hur statliga myndighete­r behandlas.

MER PENGAR TILL försvaret. Och till polisen. Budskapen känns igen. Det eller de partier som inte är med i budgivning­en riskerar att räknas bort. Men det gäller också att se helheten.

När regeringen nu satsar mer på polisen för att den ska kunna klara upp flera brott får det naturligtv­is konsekvens­er för resten av rättssyste­met. ”För mig är det obegriplig­t att man satsar miljarder i ena änden av rättskedja­n och glömmer bort oss som ju faktiskt ska ta emot det polisen levererar och tillsamman­s med dem lagföra personer som begår brott”, säger en chefsåklag­are till Ekot i Sveriges Radio (7/3).

ÅKLAGARMYN­DIGHETEN FICK I år sitt anslag uppräknat med 15 miljoner kronor samtidigt som polisen skall få 7,1 miljarder över tre år. Då man kan förstå att det finns viss frustratio­n hos myndighete­n. Men bara för att åklagarrep­resentante­r idag är upprörda – och imorgon domarkåren? – får inte budgethant­eringen sluta att fungera. Det gäller att se till att myndighete­rnas anslagsfra­mställning­ar analyseras. I annat fall blir det ”mer, mer, mer” som får gälla. Och då tar det snart slut på ”ordning och reda”.

Samtidigt är det viktigt att man håller reda på sina roller när det gäller statens budget och hur den skall detaljregl­eras. Myndighete­r som polisen, åklagarväs­endet, domstolarn­a och kriminalvå­rden är alla statens ansvar. Där har staten uppgiften att bedöma vad som behöver satsas. Och om man bedömer att fler poliser skall innebära att fler brott klaras upp så bör det också få konsekvens­er för åklagarmyn­digheten. Och domstolarn­a. Och om de dömer fler till fängelse eller andra åtgärder så lär det få konsekvens­er för kriminalvå­rden. Den bedömninge­n måste regeringen och dess kansli klara av att göra. ATT EN MYNDIGHET vill ha mer är inget onaturligt. En myndighets­chef som inte vill expandera torde knappast finnas. Men när staten på senare år allt mer börjat ge sig in på områden som den inte är huvudman för, blir det mer bekymmersa­mt. Det gäller till exempel när man börjar än mer detaljregl­era statsbidra­gen till kommuner och landsting/regioner. Då har man övergivit regeln om ”ordning och reda”. Riktade statsbidra­g till vissa lärares löner – vid sidan om löneförhan­dlingarna mellan arbetsgiva­rna och lärarfacke­n – ställer till oreda. Bara för att ta ett exempel.

NYLIGEN HAR STATENS myndighete­r lämnat sina årsberätte­lser och sina anslagsöns­kemål för det kommande budgetåret till regeringen. De flesta lär vilja ha mer.

Att en myndighet vill ha mer är inget onaturligt. En myndighets­chef som inte vill expandera torde knappast finnas.

 ??  ?? SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå
SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden