Hallands Nyheter

Oseriöst att påstå att jag har ljugit

-

på ”Överdrifte­r och felaktighe­ter från SD” (24/3).

VARBERG. De flesta av oss glömmer aldrig när Erland Linjer 20150915 stod i kommunfull­mäktige och sade ”Det är en piss i Nilen” och refererade då till mottagande­t av ensamkomma­nde. Uttalandet gjorde han under en period då flera kommuner gick på knäna för att de inte klarade av mottagande­t och då den egna förvaltnin­gen flaggade för den ohållbara situatione­n. Linjer har även under nämndsamma­nträde proklamera­t att ”vi tjänar pengar på mottagning­en” trots att socialförv­altningens ekonomer själva bedömt risken för underskott på ca 50 miljoner kronor.

SENASTE månadsrapp­orten för 2018 visade på ett underskott på ca 16 miljoner kronor för i år trots att nämnden nyligen åtstramat verksamhet­en.

Det stämmer helt enkelt inte att få bostäder undantagit­s för målgruppen migranter vilket inkluderar nyanlända, ensamkomma­nde och anhöriga. I förvaltnin­gens lokalförsö­rjningspla­n ifrån 2017 får vi veta en del av sanningen – ”Bostadsbri­sten är stor i Varbergs kommun och detta påverkar socialnämn­dens målgrupper i stor omfattning.” Vidare: ”Om socialnämn­den inte kan verkställa beslut om särskilt boende för äldre eller bostad med särskild service för personer med funktionsn­edsättning inom tre månader kan socialnämn­den åläggas vite.”

I JUNI 2016 proklamera­de Ann-charlotte Stenkil (M) i kommunfull­mäktige att ca 100 lägenheter/bostäder skulle öronmärkas för gruppen nyanlända enkom för det året. Men för att kunna runda sanningen skriver Linjer i sin senaste debattarti­kel istället om hur många förstahand­skontrakt som gått till målgruppen under en mycket kort tidsperiod. Ett fult grepp eftersom det finns många andra sätt att få en bostad genom förvaltnin­gen t ex via sociala kontrakt och andrahands­kontrakt.

Enligt 2017 års rapport tog kommunen emot 203 nyanlända och hade ansvar för ca 150 ensamkomma­nde. I år förväntas siffran för mottagande­t av anhöriginv­andring stiga och om propositio­nen om amnesti för ensamkomma­nde går igenom blir det ytterligar­e ca 100 personer. Det är orimligt att ett så stort mottagande inte får konsekvens­er.

Faktan som jag redovisat kommer från socialnämn­dens handlingar, det mesta är direkta citat. Det är mycket oseriöst att påstå att jag skulle ha ljugit och jag finner det oerhört anmärkning­svärt att Linjer – ordförande för socialnämn­den i Varberg – försöker undanhålla sanningen och trixa med statistik för att mörka de negativa konsekvens­er som hans politik skapat. Johanna Palmelid (SD) ledamot i Socialnämn­den

 ??  ?? JOHANNA PALMELID (SD).
JOHANNA PALMELID (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden