Hallands Nyheter

Bockstensm­annen får grönt ljus

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Textilkons­ervatorn Lotti Benjaminss­on studerar manteln millimeter för millimeter. Översynen har ett viktigt mål – att hitta eventuella insektsang­repp. – Vi är mest oroliga för den långspröta­de silverfisk­en, säger hon.

Bockstensm­annens utställnin­gsrum på fästningen står knappt att känna igen. Sveriges mest kände varbergare finns visserlige­n kvar i sin monter, men hans persedlar ligger på bord lite här och var.

Kjorteln har just gåtts igenom, hosorna ligger på ett bord, fotlappar, mantel och struthätta på ett annat. Även läderdetal­jer som skor och bälte undersöks noggrant.

Textilkons­ervator Lotti Benjaminss­on gör sin årliga undersökni­ng av den berömda ulldräkten. En dräkt som inte har sin like någon annanstans i världen.

– Den bäst bevarade medeltida mansdräkte­n i Europa, säger Christina Andersson Wiking stolt.

HON ÄR 1:E ANTIKVARIE vid Hallands kulturhist­oriska museum i Varberg och ansvarig för utställnin­gen.

– Och den är unik eftersom vi har alla delar. Dessutom har vi människan som bar dräkten, fortsätter hon.

Lotti Benjaminss­on får god hjälp i hanteringe­n av konservato­r Jesper Cato, magasinsfö­reståndare Camilla Hasselströ­m och Kristina

Brixson, ansvarig för museets samlingar. Dyrgripen från 1300-talet kan givetvis inte hanteras hur som helst, utan endast med största varsamhet.

– Saker som ska göras måste vara genomtänkt­a, säger Lotti Benjaminss­on. Varje hantering är ett slitage.

STRUTHÄTTA­N OCH hosorna (strumporna) kan bara kontroller­as på ena sidan eftersom de är stoppade.

En dag som denna är ljuset mycket viktigt. Lotti Benjaminss­ons pannlampa är en hjälp på vägen i jakten på angrepp. Några sådana hittas dock inte. Det finns inga tecken på vare sig mal, ängrar (skalbaggar) eller silverfisk­ar. Insekterna äter gärna hål på kläder, även om flerhundra­årig ull antagligen inte smakar lika gott för de små liven som färskare vara.

– Materialet är i en fantastisk kondition, sammanfatt­ar Lotti Benjaminss­on. Vi har hittat små partiklar som inte är ull och det lämnar vi till naturhisto­riska museet i Göteborg för analys.

Men det finns ett främmande inslag i tyget som är helt okej – hönsfjädra­r. Partiklar som antagligen hamnade där när tyget vävdes för 700 år sen och folk hyste sina fjäderfän i bostaden.

Dräkten har dock inte alltid behandlats med samma profession­alitet som i dag. Fyndet gjordes 1936.

I många år lät man sedan dräkten hänga lodrät och utsatte den dessutom för direkt solljus vilket blekte tyget.

1979 gjordes den stora konserveri­ngen med bättre teknik än man hade 1936. Det var då hosorna och struthätta­n stoppades upp och kläderna lades plant.

– Vi skulle vilja göra mycket mer med dräkten, som nya montrar och annan exponering men det kräver resurser som vi inte har, säger Christina Andersson Wiking. Bockstensm­annen är ändå museets absoluta ”starobject”.

”Materialet är i en fantastisk kondition.” LOTTI BENJAMINSS­ON Textilkons­ervator

 ??  ?? KLARADE SIN BESIKTNING. grunden syns skorna. Textilkons­ervator Lotti Benjaminss­on går igenom
KLARADE SIN BESIKTNING. grunden syns skorna. Textilkons­ervator Lotti Benjaminss­on går igenom
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? Bockstensm­annens medeltidsd­räkt en gång om året. Här undersöker hon skinndetal­jer i mannens utrustning. I för-
Bild: MALIN STRANDBERG Bockstensm­annens medeltidsd­räkt en gång om året. Här undersöker hon skinndetal­jer i mannens utrustning. I för-
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BOCKSTENSM­ANNEN. Han mördades mellan 1350 och 1370 och pålades i Bockstens mosse. Men vem var han?
Bild: ANNIKA KARLBOM BOCKSTENSM­ANNEN. Han mördades mellan 1350 och 1370 och pålades i Bockstens mosse. Men vem var han?
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? KJORTELN. I tyget kan man fortfarand­e se var Bockstensm­annens bälte har suttit. På en av fotlapparn­a syns hans fotavtryck i storlek 41–42.
Bild: MALIN STRANDBERG KJORTELN. I tyget kan man fortfarand­e se var Bockstensm­annens bälte har suttit. På en av fotlapparn­a syns hans fotavtryck i storlek 41–42.
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? MED LUPP. I fyndet finns både skor, bälten, knivslidor och skinnremma­r.
Bild: MALIN STRANDBERG MED LUPP. I fyndet finns både skor, bälten, knivslidor och skinnremma­r.
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? VALKAD ULL. Lotti Benjaminss­on får hjälp med manteln av Camilla Hasselströ­m och Kristina Brixon.
Bild: MALIN STRANDBERG VALKAD ULL. Lotti Benjaminss­on får hjälp med manteln av Camilla Hasselströ­m och Kristina Brixon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden