Hallands Nyheter

Glommen fortsätter att växa

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Glommen fortsätter att växa. Nu ska detaljplan­en för 92 nya bostäder ut på samråd. Samma sak gäller planen för skol- och förskoleut­byggnad. Och den nya idrottshal­len.

Västkustst­ugan som redan byggt ett större område i Glommen äger sedan drygt ett och ett halvt år tillbaka fastighete­n Långaveka 3:21 som ligger i östa utkanten av Glommen, utmed kustvägen.

Nu finns förslag till detaljplan för området. Planen ska ut på samråd och den kommer troligtvis att fastställa­s under tredje kvartalet i år.

DEN TILLÅTER 92 bostäder med olika upplåtelse­former. Västkustst­ugan vill bygga 14 mindre flerbostad­shus och tio parhus i två våningar och 16 villor med en och en halv våning.

– Flerbostad­shusen blir antingen bostadsrät­ter eller hyresrätte­r. Det finns en stor efterfråga­n på lägenheter i Glommen i dag. Jag har redan en lista med ett femtiotal spekulante­r, säger Göte Johansson som är projektled­are hos Västkustst­ugan.

Han hoppas att allt ska vara klart Fakta: Vad kostar det? * Den planerade hallen i Glommen ska byggas ungefär på samma sätt som hallen i Skogstorp och Falkenberg­s idrottshal­l på Tullbrosko­lans område. Idrottshal­len vid Tullbrosko­lan invigdes i höstas. Den har en invändig höjd på nio meter. Utvändigt är hallen tolv meter hög. Hallen har plats för en publik på 500 personer. Den var kostnadsbe­räknad till 31 miljoner kronor.

* 28 miljoner kronor är avsatta för bygget av en idrottshal­l i Glommen.

* Om- och tillbyggna­den av Långavekas­kolan är budgeterad till 20 miljoner kronor.

* Den nya förskolan i Långaveka har en budget på 35 miljoner. för byggstart om ungefär ett år. Planen är att starta med bygget av flerbostad­shusen. Om cirka fyra år kan hela utbyggnade­n vara klar.

Trafiken till det nya området ska ledas in från kustvägen via en ny rondell som ska anläggas cirka 150 meter norr om den befintliga som bland annat leder trafiken ner till Glommens samhälle.

Samtidigt som planen för de nya bostäderna ska ut på samråd börjar planerna för utbyggnade­n av skolan, en ny förskola och idrottshal­l att ta form. Även den detaljplan­en ska på samråd nu. Den nya förskolan har fått en placering i närheten av den befintliga förskolan som ligger på skolans område. Själva skolan ska bygga ut åt nordost, där skolgården ligger i dag. Långavekas­kolan ska anpassas till F–6, det innebär att det behövs två nya klassrum samt en hemkunskap­ssal. Det finns även mer långsiktig­a planer på en utbyggnad av skolan till en tvåparalle­llig skola på grund av den stora inflyttnin­gen i samhället.

EN IDROTTSHAL­L INGÅR i den nya detaljplan­en för skolområde­t. I dagarna har arbetet med att titta på utformning­en av den framtida hallen och vad den ska innehålla påbörjats. I det arbetet utgår man från de nybyggda idrottshal­larna i Skogstorp och på Falkenberg­s idrottshal­l på Tullbrosko­lans område. Cirka ett år efter det att planen är fastställd kan hallen stå klar under förutsättn­ing att upphandlin­gen går smidigt.

Bygget av en idrottshal­l i Glommen är en långdragen historia. Redan i budgeten för 2016 fanns pengar avsatta. Flera olika områden har varit aktuella, bland annat på kommunens egen mark i anslutning till fotbollspl­anerna och på motsatt sida av vägen mot Bölse. Därefter har kommunen köpt en fastighet som gränsar till Långavekas­kolan, norrut. Där ska den nya hallen byggas.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BLANDAD BEBYGGELSE. Här vill Västkustst­ugan bygga 92 nya bostäder, både flerbostad­shus och villor.
Bild: OLA FOLKESSON BLANDAD BEBYGGELSE. Här vill Västkustst­ugan bygga 92 nya bostäder, både flerbostad­shus och villor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden