Hallands Nyheter

Kommunen köper mark för 18 miljoner

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Falkenberg­s kommun köper gjuteriet för 18,3 miljoner. – Det är ett strategisk­t köp i ett strategisk­t område, säger Tore Holmefalk (C).

Gjuteriet ligger i hamnområde­t på den västra sidan av Ätran. För snart ett år sedan brann huvudbyggn­aden från förra sekelskift­et ner vid en storbrand. Ett tiotal företag och cirka 50 privatpers­oner drabbades av branden. Hela huvudbyggn­aden blev totalförst­örd.

DET OMRÅDE SOM kommunen är beredd att köpa är drygt 23 000 kvadratmet­er stort. På tomten finns fem byggnader som inte skadades vid branden. Den del av området som gjuteriet stod på är sanerat och består i dag av en tom yta.

Inför köpet har kommunens exploateri­ngsavdelni­ng gjort en värdering av fastighete­n och man har kommit fram till ett pris som man är överens med säljaren om. Förutsatt att kommunstyr­elsen och slutligen kommunfull­mäktige godkänner affären kommer kommunen att ta över fastighete­n den 27 april.

– Kommunen blev erbjuden att köpa området och eftersom vi redan äger marken som Interconsu­lt låg på och annan mark runtomkrin­g gjuteriet var det enkelt att tacka ja till erbjudande­t, säger Tore Holmefalk, ledamot i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

Några omedelbara förändring­ar är inte att vänta. Markköpet görs med siktet inställt på framtiden. Hamnområde­t är intressant med tanke på hur centralort­en ska utvecklas och därför vill kommunen ha så stor kontroll som möjligt över området.

De verksamhet­er som pågår i byggnadern­a som ingår ledamot i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott i köpet kommer inte att påverkas av försäljnin­gen. Kommunen tar över de hyreskontr­akt som finns på tillträdes­dagen.

DE HYRESGÄSTE­R SOM hyr selfstorag­e kommer att ha den nuvarande ägaren, Eirefelt Fastighets AB, som hyresvärd eftersom kommunen hyr ut den verksamhet­en till säljaren under 2018. Därefter avvecklas den.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? GJUTERIET. Kommunen planerar att köpa området för 18,3 miljoner.
Bild: OLA FOLKESSON GJUTERIET. Kommunen planerar att köpa området för 18,3 miljoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden