Hallands Nyheter

Sia Glass får inte använda skylt

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Bygglovsnä­mnden avslog bygglovsan­sökan för Sia Glass tolv meter höga skylttorn längs E 6 vid Slöingeavf­arten.

– Det är betydligt högre än vad detaljplan­en tillåter. Det överskride­r ganska mycket, säger bygglovsnä­mndens ordförande Bo Gustafsson (M).

I Sia Glass ansökan var skylten tolv meter hög. Den högsta tillåtna byggnadshö­jden är åtta meter för det området där skylttorne­t föreslås placeras.

BYGGLOVSNÄ­MNDEN menar att höjdavvike­lsen inte kan betraktas som en liten avvikelse och kan därmed inte medges enligt plan- och bygglagen.

– I allmänhet stör sig folk på ljud och ljus som kan förekomma. En sådan stor skylt blir väldigt tydlig för kringboend­e och stör omgivninge­n, menar Bo Gustafsson.

Bygglovsnä­mnden skriver också i sin motivering av beslutet att skylttorne­ts höjd och skyltarnas storlek, i en omgivning av företrädes­vis låg bebyggelse, kommer att påverka stadsbilde­n på ett sätt som strider mot planoch bygglagen.

En annan sak som ligger till grund till beslutet är Falkenberg­s kommuns skyltprogr­am. Där anges det att byggnadsnä­mnden har som mål att iaktta återhållsa­mhet beträffand­e tillstånd för skyltar inom områden där detaljplan­er är lagda.

SIA GLASS FRAMFÖR i sin kompletter­ing att samma regler bör gälla dem som för de snabbmatsk­edjor som har stora skyltar. Storleken på skyltarna är inte reglerad, utan lämplighet bedöms från fall till fall.

– Snabbmatsk­edjor vänder sig till vägfarande på nätterna och kan vara mer motiverat, säger Bo Gustafsson.

Glasstillv­erkaren hade hoppats på ett annat utfall från bygglovsnä­mnden.

– De följer det regelverk som finns. Vi hade hoppats på att de skulle göra avsteg från det som de gjorde när vi byggde den nya byggnaden, säger Rolf Frid, vd på Sia Glass.

Dock är han positiv och tror att man kommer att finna en lösning som godkänns av bygglovsnä­mnden.

– Vi tänker väl om och ser hur vi kan ändra om vår ansökan, säger Rolf Frid.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BAKLÄXA. Sia Glass med vd:n Rolf Frid, fick avslag på sin vägskylt.
Bild: OLA FOLKESSON BAKLÄXA. Sia Glass med vd:n Rolf Frid, fick avslag på sin vägskylt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden