Hallands Nyheter

Klassiska mönster är tillbaka

BOSTAD: MER FÄRG OCH STORBLOMMI­GT SENASTE TRENDEN

- STINA LAGERKVIST/TT

Efter att färg har varit på tapeten det senaste året är det nu dags för mönster att tåga in i våra hem. Det får gärna vara storblommi­gt och färgglatt. –I den tid som vi lever i finns det en önskan att ha något hemma som man blir glad av och som ger energi, säger Thommy Bindefeld, kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Ljust, vitt och fräscht har fått ge plats för mera färg. Mönster kommer som en ny trend och att det storblommi­ga är tillbaka på allvar. Inspiratio­n hämtas från tidigare århundrade­n, bland annat barocken och 1600-talet, enligt trendexper­ter som Stefan Nilsson. Det passar dessutom in i hållbarhet­strenden, där vi gärna inreder med ärvda eller begagnade möbler och tyger. På Svenskt Tenn, som förvaltar formgivare­n Josef Franks klassiska mönster, märker man att efterfråga­n ökar.

– Det har med vår tid att göra. När det är mörkt omkring oss får man något att titta på och bli lite lycklig, säger kreativt ansvarige Thommy Bindefeld.

MÅNGA AV MÖNSTREN skapades just under en mörk tid. Den österrikis­ke arkitekten Josef Frank kom till Sverige när antisemiti­smen spred sig i Europa innan andra världskrig­et. Estrid Ericson, grundare av Svenskt Tenn, hade redan samarbetat med honom och ordnade snart en anställnin­g.

I dag är drygt ett 40-tal av Josef Franks mönster i produktion. Runt 200 skisser finns bevarade, omkring 160 av dem är skapade för tyger, resten för mattor och tapeter. Endast en handfull av mönstren har aldrig tryckts, därför att de anses för tidstypisk­a.

– Vi låter det växla. Vissa får vila så att man behåller intresset, säger Thommy Bindefeld, som också är marknadsch­ef.

Ungefär vartannat år lanseras ett nytt mönster. Vid nyprodukti­on väljer man något som känns samtida. Det senaste var Barranquil­la, med rosa och gula blommor. Mönstret finns med vinröd botten och passar därför in i årets trendfärgs­kala, som har röda toner, gärna kombinerat med gult. Färgföreta­get Pantone har dessutom presentera­t en violett nyans som * Blommigt, gärna stora blommor och engelska rosor.

* Grafiska mönster, rutigt eller blockrandi­gt. Mycket svart och vitt.

* Colour blocking – enfärgade fält läggs samman som ett pussel och skapar ett mönster.

* Textur – skrovligt, knöggligt och skrynkligt. Enfärgade, ostrukna linnelakan får till exempel ett mönster genom sin struktur.

* Enfärgad inredning i specifika kulörer skapar ett mönster i kombinatio­n med andra nyanser.

* Det storblommi­ga hämtar inspiratio­n från engelsk romantik, från tidigare århundrade­n fram till 1940talet. Genom colour blocking och oväntade kombinatio­ner av starka färger skapas en modern punkighet.

* Den tydligaste trenden, storblommi­gt, finns överallt, på tapeter, sängkläder, mattor och andra textilier. Det svartvita grafiska kommer främst i inredninge­n. Det kanske är lite för vågat för väggarna i de svenska hemmen, men kommer synas även på väggarna på hotell och utomlands.

* Kvinnlig svensk hantverkst­radition, som Märta Måås-fjetterstr­öms mattor är populära internatio­nellt. Pepitaruti­gt, som skapades genom en vävteknik passar också den grafiska trenden. Källa: Stefan Nilsson, trendexper­t. årets färg och lila återfinns i flera av Josef Franks mönster. Thommy Bindefeld förklarar att trenderna återspegla­s i försäljnin­gen.

– NÄR DET gäller tapetmönst­er ökar de med mörk botten. Samma gäller för textilier med svart botten.

Thommy Bindefelds eget favoritmön­ster Mirakel har just svart botten och passar utmärkt till kuddar. Han tipsar om att mönster kan plockas in på flera sätt i hemmet, som gardiner eller möbeltyg, förutom som kuddar.

– Josef Frank sade så fint: ”Vita väggar blir man bara stressad av medan mönster är avkoppland­e för då svävar fantasin iväg.” Och det stämmer. Man följer linjerna och bara sitter och tittar.

Klättrande lianer går igen i många av mönstren och det återspegla­s i några nya som har skapats i ett unikt samarbete med tio designstud­enter från Japan, USA, Storbritan­nien och Sverige. Syftet med projektet var att se hur den klassiska formgivnin­gen tolkas av unga i vår tid. Det var inte planerat, men tre av studentern­as bidrag var så bra att de ska tas upp i produktion­en. Bara vid ett fåtal tidigare tillfällen har Svenskt Tenn tagit in helt nya mönster.

SVENSKT TENN ÄGS av en stiftelse vars uppgift är att förvalta arvet efter Estrid Ericson och Josef Frank. Det genomförs flera konstnärli­ga samarbeten med designhögs­kolor och för några månader sedan öppnades en ny sömnadsate­ljé som ett integratio­nsprojekt. På samma sätt som Josef Frank som nyanländ till Sverige fick jobb på Svenskt Tenn har skräddare från Syrien fått börjat arbeta där.

– Det känns så självklart när man tänker tillbaka på historien och vad Estrid Ericson gjorde, säger Thommy Bindefeld.

 ??  ??
 ??  ?? INTE FRANK. I det nya mönstret ritat av studenten Kotone Utsunomiya klättrar böljande linjer, på samma sätt som i många av Josef Franks klassiker.
INTE FRANK. I det nya mönstret ritat av studenten Kotone Utsunomiya klättrar böljande linjer, på samma sätt som i många av Josef Franks klassiker.
 ??  ?? KLASSISKA. Thommy Bindefeld, kreativt ansvarig och marknadsch­ef på Svenskt
KLASSISKA. Thommy Bindefeld, kreativt ansvarig och marknadsch­ef på Svenskt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden