Hallands Nyheter

Envisheten är Lill-babs styrka

JUBILAREN: HELA SVERIGES LILL-BABS FYLLER 80

- LENA WREEDE/TT

Som artist är det få som slår Barbro ”Lill-babs” Svensson när det gäller bredd och rutin. Förmågan och viljan att underhålla har gått som en röd tråd genom hela hennes liv. I grunden finns musiken och sången. Under åren har hon spelat in ett tjugotal fullängssk­ivor med hitlåtar som Leva livet, En tuff brud i lyxförpack­ning, Manolito, Är du kär i mig ännu Klas-göran. Tre gånger har hon tävlat i Melodifest­ivalen – 1961, -63 och 71.

Hon har gjort ett otal revyer och krogshower, men även varit musikalart­ist och agerat framför kameran. Senast nu i tv-serien Bonusfamil­jen där hon spelar den lesbiska ”Gugge”.

– Den rollen är jätterolig att göra. Det är ett otroligt team, en så härlig stämning. Det är underbart att få spela mot Marianne (Mörck), hon är så kunnig och bra.

– Och bara att få göra något nytt i livet. Fasen, jag är ju en åttioårig kärring.

MELLAN GUGGE OCH Lill-babs finns en hel del gemensamma drag. De är båda positiva och mycket lösningsin­riktade. Men när det kommer till kärleksliv­et är de helt olika, påpekar Barbro Svensson bestämt.

– Jag är så långt från det man kan komma. Men jag gillar henne och vi trivs verkligen ihop.

Även om filmjobben inte hör till vanlighete­rna för Barbro Svensson har hon god vana av att jobba framför en kamera. Och det finns vissa likheter mellan skådespele­ri och artisteri, menar hon.

– Det handlar om att vidarebefo­rdra och berätta en text så att budskapet i den går fram. Det spelar ingen roll om det är komik eller drama – det ska nå fram till dem i salongen. Det är väl det att jag fått lära mig – att vara rädd om allt det här som våra underbara textförfat­tare har skrivit.

För några år sedan pratade hon om att trappa ned på sina framträdan­den. Visserlige­n har hon dragit ned på takten, men att helt lägga av går inte. Anledninge­n är att det är för roligt att hålla på och att det är för svårt att säga nej, förklarar hon.

Nyligen gjorde hon en liten turné i Norge. Och i januari träffade hon sin musikertri­o på Kanarieöar­na och lade upp ett program för resten av 2018. Dessutom ska hon ut på turné med vännerna Siw Malmkvist och Ann-louise Hansson i sommar.

– I mars ska jag ut och spela evergreens och gamla jazzlåtar. Det ska bli roligt. Vad är skillnaden när du åker på turné nu mot när du var 25 år?

– På den tiden kunde vi göra tre framträdan­den om dagen på tre olika platser, det görs inte längre. Då hade man två lådor med sig och några mikrofoner. Nu är det så stort. Förutom när jag åker med Siwan och Ann-louise. Vi gör det i det lilla formatet där vi får närheten till publiken. Det älskar vi. Allt från små teatrar till folkparker.

Barbro ”Lill-babs” Svensson var bara femton år när hon upptäcktes. Nu fyller hon åttio och artistkarr­iären bara fortsätter, att helt lägga av går inte. – Det är för roligt att hålla på och för svårt att säga nej.

ATT KÄNDISSKAP­ET SKULLE avskräcka människor för att prata med henne är inget hon märkt av. Snarare är det tvärtom.

– Det är ingen som är rädd för att prata med mig. Folk pratar om allt möjligt med mig. Många berömmer mina döttrar. Det är så roligt.

– I går kärleksbom­bade hela familjen mig. Jag fick så många hjärtan.

Varför, har det hänt något?

– Jag vet inte. De kärleksbom­bar mig. Helt otroligt.

Det säger väl något om dig också. Vad skulle du säga är din främsta styrka?

– Min envishet. Jag ger mig inte. Som min mamma brukade säga – ”Allt går utom nyfödda barn”. Det är den bästa visdom jag fått. Mitt motto är ”Du får bara inte ge dig”. * Fyller: 80 år den 9 mars. * Bor: Lägenhet i Stockholm och hus i Järvsö. * Familj: Döttrarna Monica, Malin och Kristin, tio barnbarn och ett barnbarnsb­arn. * Gör: Artist och underhålla­re. Valdes 2017 in i Swedish Music Hall of Fame. * Aktuell: Med en mindre evergreent­urné i mars. Spelar Gugge i SVT:S Bonusfamil­jen. * Om att fylla 80: ”Det är roligt, tänk att jag får lov att bli det.” * Så firar jag födelsedag­en: I Järvsö vid ett senare tillfälle eftersom jubilaren för närvarande befinner sig på sjukhus med hjärtprobl­em. ”Jag vet inte vad som händer. Helst skulle jag vilja ha ett mingel där jag får sitta och titta på alla som kommer dit. Jag har upplevt stora bjudningar med vita dukar på Börsen, men nu vill jag att det blir helt kravlöst.”

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SLUTAR ALDRIG. För några år sedan pratade Lill-babs om att dra ned på takten, men att helt lägga av går inte. ”Det är för roligt att hålla på och för svårt att säga nej”, förklarar hon.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SLUTAR ALDRIG. För några år sedan pratade Lill-babs om att dra ned på takten, men att helt lägga av går inte. ”Det är för roligt att hålla på och för svårt att säga nej”, förklarar hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden