Hallands Nyheter

Fortsatt minus för Bois

FOTBOLL: TUNG EKONOMISK UPPFÖRSBAC­KE FÖR BOIS

- SIMON CARLSSON simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

Det var i mitten av mars som Varbergs Bois FC:S styrelse, med ordförande Lars Karlsson i spetsen insåg hur illa det såg ut. Man beslutade om ett inköpsstop­p.

– När jag säger inköp så menar jag då alla typer av inköp, men beslutet respektera­des inte av alla delar inom Varbergs Bois. Så mycket kan jag säga att det respektera­des av ungdomssek­tionen och det respektera­des av kansliet, säger Lars Karlsson.

Med sig in i 2017 hade föreningen ett negativt eget kapital på 396 000 kronor. Det tillsamman­s med årets resultat gör att Bois har en rejäl uppförsbac­ke ekonomiskt.

– Det är mycket som ska lösas, Vår budget för hela året ligger på plus 725 000 kronor, säger Karlsson.

EKVATIONEN BLIR INTE enklare av att man är tvungen att upprätta en extra kontrollba­lansräknin­g den 31 augusti som ska visa att man löst det negativa egna kapitalet, detta för att beviljas elitlicens för 2019. En summa (843 137) som ju är högre än vad man budgeterat för hela året.

– Det är ett kämpande, vi får se om det går ihop, säger Karlsson och fortsätter.

– Det viktigaste för mig är inte att spela på elitnivå, utan att se till att den här föreningen överlever. Att Varbergs Bois inte går i konkurs.

Lönekostna­derna ska kapas med över en miljon kronor är tanken. Majoritete­n av det handlar om spelarbudg­eten.

– Jag vill kunna se spelarna i ögonen och veta att vi kan betala deras lön. Har du inte ekonomin med dig så går inte det och det tycker jag att många har svårt att förstå, säger Lars Karlsson.

DESSUTOM, SOM HN tidigare berättat, har det gjorts nedskärnin­gar på kansliet.

– Vi hade inte råd att ha kvar administra­törer utan vi måste ha folk som säljer. Vi hade velat ha fler säljare men har inte råd just nu.

Enligt honom är Kujtim Balas roll som både klubb- och sportchef en viktig del i det ekonomiska arbetet.

– Sportchefe­n gör av med pengar och klubbchefe­n ser till att budgeten håller.

Alla verksamhet­er inom Varbergs Bois respektera­de inte styrelsens beslut om inköpsstop­p utan fortsatte att spendera pengar. I slutändan blev det en starkt bidragande orsak till 2017 års minusresul­tat på 447 000 kronor.

KARLSSON VALDES UTAN protester om som ny ordförande. Nya i styrelsen är förre Bois-spelaren Henrik Dahl och Hanna Nyström.

– Jag är Varbergsbo sedan sex år tillbaka och har engagerat mig i Bois sedan tre år tillbaka. Jag har bland annat suttit som adjungerad­e i styrelsen hela det föregående året, säger Hanna Nyström. Hur hamnade du i Bois?

– Jag har fotbollsin­tresset från början och jag har alltid engagerat mig i ideellt arbete. Kombinerat med fotboll blir det dessutom väldigt roligt.

 ?? Bild: SIMON CARLSSON ?? NYTT OCH GAMMALT. Hanna Nyström har varit adjungeran­de i Boia styrelse, men nu är hon ledamot på riktigt. Lars Karlsson fortsätter som ordförande ett år till.
Bild: SIMON CARLSSON NYTT OCH GAMMALT. Hanna Nyström har varit adjungeran­de i Boia styrelse, men nu är hon ledamot på riktigt. Lars Karlsson fortsätter som ordförande ett år till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden