Hallands Nyheter

En ung musikal om beroenden

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

I helgen spelas ”Detox - en beroendefr­amkallande musikal” i Nöjeshalle­n. Ensemblen? Ett gäng tonåringar som älskar att stå på scen ihop.

I helgen spelas ”Detox - en beroendefr­amkallande musikal” i Nöjeshalle­n. I ensemblen medverkar elever från flera olika inriktning­ar på Kulturskol­an i Varberg . Lovisa Johansson och Molly Griffiths, båda 15 år från Bua Väröbacka-området, är två av dem.

– I början av musikalen är det en ganska annorlunda stämning mot vad det blir mot slutet. Vi kommer nog få en oväntad reaktion från publiken, säger Molly Griffiths.

MUSIKALEN HANDLAR OM en grupp människor med olika typer av beroenden. Bland karaktärer­na finns exempelvis en person som är besatt av artisten Kalle Moreaus, en som är beroende av att konstant sprida kloka ord om livet. Handlingen tar sin början när en stödgrupp från Facebook samlar alla dessa hjälpsökan­de personer.

– Det blir blandade känslor genom showen. Det är ganska varierade låtar så det blir nog väldigt olika känslor också, säger Lovisa Johansson.

Bland annat kommer publiken få höra låten ”Castle on the hill” med Ed Sheeran, och ”Life is a highway” från filmen ”Bilar”.

MOLLY SPELAR DEN energirika tjejen Paula som gör allt för att framföra sitt budskap, och Lovisa går in i rollen som den något försiktiga­re karaktären Tindra.

– Några scener blir det lite kaosartat. De här personerna behöver verkligen få hjälp men de blir irriterade för att det inte riktigt går som de tänkt sig, säger Molly.

Trots att de fick manus innan jul, har de övat tillsamman­s ovanligt kort tid. De har i stället satsat på någonting som de kallar för en intensivve­cka, då de repeterar 4 timmar om dagen under en veckas tid, vid sidan av den vanliga skolan. Hur känns det inför helgens föreställn­ingar?

– Nu är det inte så jättenervö­st. Men precis innan kommer vi bli helt överväldig­ade och lite nervösa. Vi hade en likadan intensivve­cka förra året så vi vet ungefär hur det går till. Och det är bra att vara nervös, Molly.

”När vi är på scen är det extremt mycket energi och gemenskap.”

MOLLY GRIFFITHS Skådespela­re

PÅ SCEN ÄR det totalt 12 skådespela­re, och det är sju musiker i bandet.

– Vi har blivit en väldigt tajt grupp. Vi har jobbat tillsamman­s i ungefär ett år, säger Lovisa. Molly instämmer. – När vi är på scen är det extremt mycket energi och gemenskap. Vi har roligt tillsamman­s och under den här intensivve­ckan kommer vi varandra väldigt nära, säger Molly.

Musikalen spelas fredagen den 9 mars, 19.30 och lördag 10 mars klockan 15.00 och speltiden är cirka 45 minuter. Det är fri entré.

 ?? Bild: ANDERS NOTHAGEN ?? REDO FÖR SCENEN. Skådespela­rna är taggade inför lördagens föreställn­ingar på Nöjeshalle­n i Varberg.
Bild: ANDERS NOTHAGEN REDO FÖR SCENEN. Skådespela­rna är taggade inför lördagens föreställn­ingar på Nöjeshalle­n i Varberg.
 ?? Bild: PRIVAT ?? SKÅDESPELA­RE. Lovisa Johansson och Molly Griffiths spelar i ”Detox”.
Bild: PRIVAT SKÅDESPELA­RE. Lovisa Johansson och Molly Griffiths spelar i ”Detox”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden