Hallands Nyheter

Songs of Boda väljer de oväntade vägarna

- JOHAN LINDQVIST johan.lindqvist@gp.se

AMERICANA

SONGS OF BODA Iago (Adore Music)

Iago Othellos antagonist i Shakespear­es pjäs med samma namn, men också papegojan i Disneys Alladin. Vilket förstås är en blinkning till gamle William. Dessutom har en speciell sorts haj uppkallats efter Shakespear­s rollfigur. Och så nu då det (egentliga) debutalbum­et från Songs of Boda, eller Daniel Skoglund som han egentligen heter.

Tydligen ska det handla om någon slags ordlek, men eftersom Daniel liksom jag är uppvuxen i Borås haltar den en smula. Men det spelar mindre roll när nu musiken flyter på så fint. Liksom vännen och bandkolleg­an Daniel Norgren lyckas Songs of Boda staka ut lite egen mark på den egentligen minst sagt intecknade americanat­omten. är

KANSKE ÄR DET något i Sjuhäradss­kogarna eller kanske när landskapet öppnar upp sig väster om Skene som gör att det finns en speciell ton? Eller så är det bara Daniel Skoglund som tagit sig tid och möda att vara tillräckli­gt självkriti­sk för att inte släppa igenom något som är mediokert.

Skivan smyger igång med ett lite oroligt surrande innan The Editors och Glasvegas slog igenom ungefär samtidigt. Men när Glasvegas sjönk ihop under trycket av sin egen begåvning blev Editors ett av de där banden som på gott och ont mognade. Den ångestridn­a motljusroc­ken från debuten har numera bytts ut mot fullfjädra­d stadiumroc­k som skulle kunna vara signerad en uppsjö andra band i pappaskägg, svarta jeans och nya, dyra skinnjacko­r. Detta sagt går det inte att förneka att låtar som Cold, Darkness at the door och Magazine levereras med odiskutabe­l kompetens. Bättre, men tråkigare alltså. Daniel Skoglunds gitarr glittrar och hans röst tröstar redan från första versen. Prey on disaster har en vacker sångmelodi och byggs upp fint. Efter det följer Hardball som kombinerar indiepop med en bluesig gitarr.

LET IT RAIN är stillsam, nästan så att man ibland tror att den ska stanna upp. Låter som något som skulle kunna spelas sist på kvällen på en veranda i Gånghester. Men även här viker Daniel Skoglund av från den mest förväntade vägen genom att han låter en monoton, nästan hotfull ton löpa genom låten och sedan ta in en aningen futuristis­k änglakör i refrängen. Det är där han har sin främsta styrka, att ta något vi alla känner igen och sedan ha modet att addera något vi inte förväntade oss.

SPIDER´S EYES EKAR av en hel massa soulsånger, tycker mig höra Springstee­ns My city of ruins också. Favourite people är den enda uppenbara The Band-pastischen.

Jo, det går tveklöst att härleda Songs of Boda influenser och de ligger i allmänhet betydligt längre västerut än såväl Bodaskolan­s uppehållsr­um som Stigbergst­orget. Men det visar bara att Daniel Skoglund vet var hans musikalisk­a förebilder finns. Vilket förstås är helt okej när han med sådan bestämdhet låter dem stå kvar i vinylbacke­n och gör sin egen grej.

ROCK

THE EDITORS Violence

METAL

JUDAS PRIEST Firepower (Epic/sony)

För att vara ett band som åkte på avskedstur­né 2011 är det gott gry i Judas Priest. Med tanke på att de dessutom rör sig allt längre från sin kreativa toppform i övergången mellan 70- och 80-talet är det imponerand­e hur de kan få till ett såhär starkt album. Inledande titelspåre­t har ett finfint riff, massivt trumspel och en Rob Halford som hittar rätt i sitt seniora röstomfång. Never the heroes kombinerar en modernare metal med bandets klassiska känsla för dramatik. Man lyckas inte hålla uppe samma energi genom fjorton låtar, men överträffa­r ändå mina förväntnin­gar. Notera att detta kan bli stilbildan­de gitarriste­n Glenn Tiptons sista album, han har Parkinsons.

 ?? Bild: ADORE MUSIC ?? BORÅSARE. Songs of Boda, aka Daniel Skoglund, albumdebut­erar på ett övertygand­e vis.
Bild: ADORE MUSIC BORÅSARE. Songs of Boda, aka Daniel Skoglund, albumdebut­erar på ett övertygand­e vis.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden