Hallands Nyheter

Gripande skildring om sin egen kidnappnin­g

- MIRANDA SIGANDER/TT

DRAMA

VAD SKA FOLK SÄGA Regi: Iram Haq Norge/pakistan, 2017 (126 min)

I en gripande och skickligt nyanserad uppväxtfil­m skildras hur en norsk-pakistansk tjej slits mellan sin vilja att få vara sig själv och att få känna tillhörigh­et till sin familj. 16-åriga Nisha lever ett ganska vanligt tonårsliv i Oslo där hon festar med kompisar och flörtar med en kille. Men hela tiden har hon ett slags inre kompass som håller riktningen så att hon inte ska göra sina pakistansk­a föräldrar upprörda. Hon kan skämta om det, till killen hon är förtjust i säger hon: ”Har du bett mina föräldrar om min hand nu?”, när hon har smugit in honom på sitt rum en kväll.

MEN DET FINNS inget skämtsamt i hur hennes pappa reagerar när han upptäcker det hela. På ett obehagligt vis dras snaran åt kring Nisha. Även hennes bror och mamma vänder sig emot henne och till slut kidnappar pappan och brorsan henne på ett aggressivt vis till Pakistan och släktingar där. Allt för att rädda hedern. Det är oklart om Nisha ens kommer att överleva.

Regissören Iram Haq har gjort en snygg, gripande och unik uppväxtfil­m av Nishas öde. Berättelse­n baseras på regissören­s egna upplevelse­r och den riktiga storheten ligger i hur den förmår att vara nyanserad utan att för den sakens skull förlora sitt helhjärtad­e stöd för Nisha.

I EN LITE sämre film hade relationer­na mellan Nisha och hennes familj kanske skildrats mer svartvitt, här förstår man vilka krafter som är i spel och hur plågsamt det är för den så unga och ensamma Nisha att försöka bryta sig loss från sitt förtryckan­de, men ändå, ursprung.

När de norska socialarbe­tare som blir inkopplade på hennes fall ber henne att berätta fritt om vad som hänt framstår deras arbete som så enormt svårt, naivt och ganska hopplöst.

I Maria Mozhdahs ansikte pågår hela tiden en stor konflikt, den unga debuterand­e skådespela­ren fångar så fint Nishas upproriska sidor men också hennes mänskliga vilja att höra till och faktiskt också kärleken till, framförall­t, pappan.

HAN SKILDRAS OCKSÅ mycket bra av Adil Hussain, som inte blir en gåtfull despot som handlar genom ondska, utan på grund av en stor press. Strukturer­na som föder hedersvåld är däremot vedervärdi­ga och Iram Haq slår ett konstnärli­gt välriktat slag för att bryta dem.

 ?? Bild: FOLKETS BIO ?? TUFF UPPVÄXT. Nisha (Maria Mozhdah) bor i Oslo och lever ett på ytan vanligt tonårsliv. Men allt förändras när hon blir påkommen med en kille.
Bild: FOLKETS BIO TUFF UPPVÄXT. Nisha (Maria Mozhdah) bor i Oslo och lever ett på ytan vanligt tonårsliv. Men allt förändras när hon blir påkommen med en kille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden