Hallands Nyheter

Gerwigs Lady

-

Filmer om tonårstjej­er som drömmer om att kunna lämna vardagstri­stessen, som regel i en småstad, samtidigt som de tar de första stegen in i vuxenlivet har det gjorts några stycken. Ibland blir det riktigt bra, som i Terry Zwigoffs Ghost World (2001) och någon enstaka gång blir det ännu bättre, som i mega- begåvade Greta Gerwigs debutlångf­ilm (manus och regi) Lady Bird.

Detta är en spirituell och smart film, träffsäker in i minsta detalj. Det är en film som får mig att slå till med en femma i betyg (min första femma sedan La La Land för över ett år sedan) och det är en film som ignorerade­s helt och hållet av Oscarsjury­n, fem nominering­ar till trots.

Det sistnämna blev lite pinsamt efter Frances Mcdormands känslostar­ka tal riktat till alla begåvade kvinnliga filmarbeta­re som inte får någon uppmärksam­het på till exempel Oscarsgalo­rna. Då återstod de två finaste priserna (bästa regi och bästa film) att dela ut. Inget gick till Gerwig, det blev Guillermo del Toro som norpade bägge statyetter­na. Ingen skandal, men aptrist.

DRAMA/KOMEDI

LADY BIRD Regi: Greta Gerwig Med: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Beanie Feldstein, Lucas Hedges, Timothée Chalamet och Tracy Letts USA, 2017 (94 min)

LADY BIRD, SOM är baserad på Gerwigs egen uppväxt, inleds i Sacramento (inte världens roligaste stad), Kalifornie­n 2002. I den första scenen sitter 17-åriga Christine (Saoirse Ronan) och hennes mamma Marion (Laurie Metcalf) i bilen och lyssnar på en uppläsning av John Steinbecks Vredens druvor.

Jag önskar att jag fick uppleva något, säger Christine

 ??  ?? SMÅSTADSLI­V. Saoirse Ronan och Beanie Feldstein i Lady Bird.
SMÅSTADSLI­V. Saoirse Ronan och Beanie Feldstein i Lady Bird.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden