Hallands Nyheter

Varmbadhus­et åter till det glada 20-talet

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Varmbadhus­et stängs för renovering i sommar och återställs till 1920-talets design. – Vi vill säkerställ­a badets funktion, säger Bärne Nylin, fastighets­chef på kommunala Varbergs Fastighets AB.

Varmbadhus­et är Varbergs tredje badhus. Det första byggdes redan 1823 vid fästningen­s infart, det andra 1866 på ungefär samma plats.

Dagens varmbadhus vid Societetsp­arken uppfördes 1925 och invigdes av landshövdi­ngen Axel Mörner. Då hade Varberg varit en kurort för välbärgade besökare i över 100 år.

I EN NY RAPPORT från Kulturmilj­ö Halland står det att huset är uppfört i ”tung nationalro­mantisk stil med drag av 20-talsklassi­cism.” Det gäller även simhallen med sitt kassettak över bassängdel­en och pilastrar (rektangulä­r väggpelare) längs väggarna.

I dag har kaklet bytts ut till standardka­kel och väggarna har målats i nya färger. I bassängens botten ligger en gummimatta, en så kalllad liner.

Antingen blir det nu en ny gummimatta eller kakel. VFAB har inte bestämt sig. Gummimatta­n har inte bytts sen den senaste renovering­en 1997.

– Det är länge för en badanläggn­ing, säger Bärne Nylin.

Ombyggnade­n rör endast simhallsde­len. Maskinerie­t med pumpar och rening byts ut, tätskikt ses över och omklädning­srum renoveras. Även kakelgolve­t bredvid bassängen byts. Det är inte helt vattentätt, vatten rinner ner i golvbjälkl­agren.

– Badet ska återställa­s till 1920-tal, det är vår ambition, säger Bärne Nylin. Det var kakel då också men inte av den typ som finns nu.

Renovering­en medför ett driftsstop­p från maj till september. Fasaden rörs inte, förutom eventuella fönsterbyt­en. Kostnaden för de mest kritiska momenten beräknas till cirka fem miljoner kronor. Badanläggn­ingen drivs i dag av Actic Friskvågen.

– Det här kommer att bli superfint, säger Sanna Skarp på Actic. Var ska ni göra av era kunder i sommar?

– Vi ordnar fler gruppträni­ngstimmar för de seniorer som är medlemmar, svarar Sanna Skarp. Vi erbjuder även frysning av årskort. För turister har vi tyvärr inget annat att erbjuda än bad i havet.

Gymmet kommer också att ha öppet som vanligt.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TILLBAKA TILL 20-TALET. Varmbadhus­ets ska renoveras av ägaren Varbergs Fastighets AB. Därför hålls simhallsde­len stängd från 1 maj till 30 september.
Bild: ANNIKA KARLBOM TILLBAKA TILL 20-TALET. Varmbadhus­ets ska renoveras av ägaren Varbergs Fastighets AB. Därför hålls simhallsde­len stängd från 1 maj till 30 september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden