Hallands Nyheter

USA och Nord

SYDKOREA/NORDKOREA: UPPGIFTER OM NORDKOREAN­SK NEDRUSTNIN­G

-

Efter lång tids upptrappni­ng, hot och vapenskram­mel gör Nordkorea och USA helt om när deras ledare förbereder sig för ett historiskt möte.

Beskedet kom från Sydkoreas nationella säkerhetsr­ådgivare Chung Eui-yong vid en presskonfe­rens utanför Vita huset i Washington: Nordkoreas ledare Kim Jong-un är beredd att kärnvapenn­edrusta. En delegation från Syd har varit i Pyongyang för att föra samtal med honom.

Enligt Chung har trycket från USA och internatio­nell solidarite­t lett fram till öppningen.

– Kim lovade att Nordkorea kommer att avstå från fler kärnvapeno­ch robotteste­r. Han förstår att de gemensamma rutinmilit­ärövningar­na mellan Sydkorea och USA måste fortsätta. Och han uttryckte sin iver över att få träffa Trump så snart som möjligt, sade Chung enligt Vita huset.

Inom några timmar svarade USA:S president på Twitter att man har nått stora framgångar, att sanktioner­na kommer att kvarstå till dess att en överenskom­melse nåtts, och att mötet nu planeras.

Enligt utrikesmin­ister Rex Tillerson har Trump själv fattat beslutet att föra samtal med Kim.

–President Trump har sagt ett tag nu att han är öppen för samtal och för att möta Kim om förhålland­ena är rätta. Och jag tror att det tillfället nu enligt presidente­ns omdöme uppstått, säger han enligt Reuters.

Även Sydkorea säger att påtrycknin­garna mot grannlande­t kommer att fortsätta tills Nordkorea bevisar att det inte bara handlar om tomma ord utan även handling.

SYDKOREA ÄR TILLSAMMAN­S med Trump ”optimistis­kt över att fortsätta en diplomatis­k process för att pröva möjlighete­rna till en fredlig lösning”, enligt Chung Eui-yong.

Vita huset har inte bekräftat exakt tid och plats, men det är tänkt att äga rum i maj. En amerikansk sittande president har aldrig tidigare pratat direkt med en nordkorean­sk ledare.

Beskedet är en rejäl omsvängnin­g jämfört med senaste årets retorik mellan nationerna, där Trump

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden