Hallands Nyheter

Det svenska köttet

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

gar. En kund vill till exempel ha entrecote från kor som har några år på nacken, medan andra föredrar den milda smaken från ett yngre djur.

– Vi styckar det till honom, fryser in och så kommer han och köper efterhand.

Med åldern får köttet en djupare färg som förstärks ytterligar­e av att först hängmöras och sedan vakuummöra­s. Insprängt fett är ett tecken på kvalitet och smak.

MONICA DELMEFORS ÄR uppväxt med djuruppföd­ning och pappa och systern jobbar på gården. Själv äter hon som de alltid gjort. Kött serveras veckans flesta dagar. Korv är ju också kött, som hon säger. Hon älskar korv och försöker hitta på minst en ny smakkombin­ation per år.

– Med äpple, kan det vara något? Äpple och lite calvados, fantiserar hon.

Intresset för närproduce­rat kött växer, det visar trenden att handla på gårdsbutik­er. Och nu finns mer att välja bland eftersom Sverige för några år sedan fick ett nytt stycknings­schema inspirerat av andra länders traditione­r.

Några nygamla namn bland de mest vedertagna uttrycken valdes ut för de köttdelar som alltid funnits där, men tidigare malts ner till färs eller blivit korv.

EXEMPEL PÅ DET är njurtapp som är en hjärtforma­d köttbit vid mellangärd­et som håller inre organ på plats. Flanksteke­n sitter vid ljumsken och fjäderblad­sbog är en avlång bit på skulderbla­den. Alla tre på nötdjur.

* Lilla Edets buss/taxi Lilla Edet AB, Lilla Edet

Den utlovade vinguiden saknades på resan och ersattes av ett kompendium. ARN rekommende­rar att kunden ersätts med 4 000 kronor.

* NS travel AB (Ethnic travel), Göteborg

Resenärern­a missade flyget på grund av ändrad avgångstid. ARN rekommende­rar att företaget ersätter dem med totalt 27 650 kronor.

* Autocompan­y i Vänersborg AB, Vänersborg

Kunden köpte en bil som visade sig vara avställd. Företaget rekommende­ras att betala 28 935 kronor.

* Bilhuset AB, Västra Frölunda

Tre ärenden där nyköpta bilar

”Med äpple, kan det vara något? Äpple och lite calvados.” MONICA DELMEFORS fantiserar om ny korvsmak

 ??  ??
 ??  ?? ALLT TAS TILL VARA. Nu med flera nya stycknings­detaljer som förr blev till färs eller korv. Exempelvis njurtapp, i mitten längst ner.
ALLT TAS TILL VARA. Nu med flera nya stycknings­detaljer som förr blev till färs eller korv. Exempelvis njurtapp, i mitten längst ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden