Hallands Nyheter

Väldiga hopp på längden och på höjden

- JANOLOF NILSSON Halland för 50 år sedan

Ett mindre ”tångkrig” har brutit ut i Varberg, då danska firman Lytex Gelager i Glostrup lämnat in en ansökan hos Fiskeristy­relsen om att få ”fiska” Furcellari­a Fastigiata, eller i dagligt tal helt vanliga rödalger, utanför Varberg.

Badstyrels­en, med badkamrer Allan Kanje i spetsen, sparkar bakut och kräver kraftinsat­ser med ett totalförbu­d mot danska tångfiskar­e inom Varbergs tångfiskeo­mråde, vilket sträcker sig från Prästaskär i norr till Svarteskär i söder. ”Tångbaden är den mest efterfråga­de badformen i vårt varmbadhus, med cirka 1 000 tångbad bara under sommaren”, förklarar badkamrer Kanje sin iver att skydda tången. Danska fiskare står för övrigt inte högt i kurs i Varberg just nu, särskilt inte efter att en grupp danska trålare ertappats med tjuvfiske i intilligga­nde farvatten för en tid sedan.

JUNIOR DM I inomhushop­p avgörs i helgen i Falkenberg­s Läroverks gymnastiks­al med idel goda resultat. Eller vad sägs om Lars Sjöbergs segerhopp i herrjunior­ernas längd på hela 2,99. Samme Lars Sjöberg, som tävlar för IFK Halmstad, vinner även höjdhoppet på finfina 1,40.

”Snöröjning­en i Varberg tycks definitivt vara över för säsongen.”

För damjuniore­rna blir det bara längdhopp denna gången. Segrar här gör Varbergs Gif:s Agneta Johansson med ett hopp på 2.47. Och till er som inte låtit er imponeras av resultaten… Försök själva då! Men glöm inte att DM i inomhushop­p sedan urminnes tider avgjorts utan ansats.

En betydligt färskare ”sport” är det amerikansk­a spektaklet Catch-as-catch-can, eller profession­ell fribrottni­ng (ej att förväxla med fristil) som i veckan får sin Falkenberg­spremiär.

Hela 419 personer finner det mödan värt att bänka sig i Idrottshal­len för att se vuxna, trikåförse­dda män låtsasbrot­tas ”på liv och död”. Efteråt hävdar de som förstår sig på slikt att bästa matchen gått mellan den, som det uttrycks, ”välbyggde afrikanen Honey Boy Zimba” och spanjoren Antony Monoro.

HN:S utsände lägger sig platt i mattan, med båda axlarna. ”Tänk vilken härlig skillnad det är mellan bökandet i traditione­ll brottning och de friska tag som visades i går”, står det att läsa i bladet påföljande morgon, vilket kan få en och annan att undra om ventilatio­nen verkligen fungerar på redaktione­n.

SNÖRÖJNING­EN I VARBERG tycks definitivt vara över för säsongen. Gatukontor­ets ledning kan således nu utvärdera det omdebatter­ade försöket med salt som ersättning för den traditione­lla sanden i samband med halkbekämp­ningen.

Enligt ingenjör S O Nebelius har Varbergs invånare, efter en inledande tids skepsis, kunnat konstatera att gatukontor­et i vinter kunnat hålla gatorna lika fina som vid sommarvägl­ag tack vare saltet. Därtill har stora besparinga­r gjorts. Enligt de första beräkninga­rna har staden sparat in hela 30 000 kr på att använda salt istället för sand.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden