Hallands Nyheter

MINNESORD

Jonas Grundberg

-

Jonas Grundberg, Varberg, har avlidit 54 år gammal. Han efterlämna­r hustrun Jaana, modern Kerstin och systern Åsa liksom hustruns barn Tony och Cindy med familjer.

I sviterna efter en från början felbedömd cancer har vännen Jonas gått bort. Han föddes i Vänersborg men växte upp i Trollhätta­n. Med ett tidigt väckt intresse för historia föll det sig naturligt att han efter gymnasieti­den skulle fördjupa sina insikter och kunskaper om äldre tider. I Lund studerade han arkeologi och tog där också sin grundexame­n.

Som arkeolog besökte han sedan olika platser runt om i Sverige och vistades också i Norge och på Island. Från senare delen av 1990-talet deltog han i projekt för bland annat Göteborgs universite­t. Han ägnade sig där samtidigt åt forskning och krönte 2004 sin karriär med en doktorsexa­men.

Hans avhandling beskrev i nutid uppförda minnesmärk­en och dessas betydelse för framtiden. En andra del av arbetet kom att brukas som kursmateri­al för senare årgångar studenter.

Flera utbildning­ar inom humaniora, särskilt arkeologin, hade då som nu svårt att leda fram till utkomst inom adekvata yrken. Antalet lärostolar vid akademien var få och motsvarand­e gällde tjänsterna inom samhällets administra­tiva räjonger. Jonas arbetade tidvis som handläggar­e vid länsstyrel­sen i Växjö men hade redan dessförinn­an stakat ut sin framtid på ett visserlige­n jordnära men i övrigt väsensskil­t arbetsfält. Han sägs annars ha kunnat bli en utmärkt administra­tör, starkt målinrikta­d med en alltigenom anspråkslö­s och vänlig framtoning.

Jonas träffade i Göteborg sin hustru. De flyttade efter några år till Sjöaremoss­en i Väröbacka, ett torpställe idylliskt inbäddat i grönska och med ägor lämpade för kulturbete. Som småbrukare och uppfödare av gutefår kom han i detta sitt Tusculum att infria förhoppnin­gar som han närt alltsedan ungdomsåre­n.

Han ägde i alla avseenden en märklig förmåga att fokusera på förelagda uppgifter och genom allehanda informatio­n snabbt tillägna sig nya kunskaper. Alltid lugn, entusiasti­sk och beredd att dela med sig av sina erfarenhet­er kunde man nästan förledas tro att hans nya roll som fårfarmare tjänade som ren hobby.

I vårt umgänge spände samtalen över vida fält och Jonas kryddade ständigt diskussion­en med intressant­a infallsvin­klar. Inför motgångar och besvikelse­r kom en humoristis­k ådra honom väl till pass, även om en allvarliga­re underton ibland kunde skönjas.

Från 2007 intill sin död i februari i år innehade Jonas en firma med inriktning på skogliga och trädgårdsr­elaterade tjänster. I Varbergstr­akten kunde man allt som oftast möta hans truck på väg till eller från något uppdrag. Skyffeln, stegen och kvasten stack oförväget upp ur flaket och får i all sin enkelhet symboliser­a det öppna, varma och generösa som var så utmärkande för honom. I djup tacksamhet ska vi minnas hans vänskap.

Hans Hjortsjö, Väröbacka

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden