Hallands Nyheter

Livets gång.

Bo Qvist som fyller 65 år skulle egentligen arbeta som elektriker. Det blev en hel del annat.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Kanske övade Bosse upp trendkänsl­igheten redan som barn när han växte upp i en lägenhet ovanför livsmedels­butiken på Getterön utanför Varberg. Kontaktnät­et var stort och redan som elvaåring började han hjälpa till på musikställ­et och sommarklub­ben Sunds på Getterön som 1965 bytte namn till Beach klubb. Stället var ett välkänt sommarhäng för partysugna långt utanför Halland innan det brann ner 1969.

– Jag stod i garderoben och hjälpte till med lite av varje. Det var skitkul. Jag drack läsk med kända artister som Björn Skifs och Jimmi Page i Yardbirds.

TILL VARDAGS FICK Bosse liksom om andra barn på Getterön åka taxi till skolan i Varberg, han ingick i den sista årskullen i Halland som gick åttaårig folkskola.

Under 60- och 70-talet arbetade han bland annat på Eternitrör, Järnboland­ers och inom psykiatrin på Sjukhuset i Varberg. Han läste även in grundskole­kompetens på en folkhögsko­la för att sedan gå som elektriker­lärling.

– Men det var dåligt med jobb för elektriker när jag var klar. Jag började inom guldsmedsb­ranschen och var med om den stora guldrusche­n. Jag åkte omkring och köpte guld, priset steg från 5 kronor grammet till 55–65 kronor på några år. Alla ville sälja sitt guld.

BOSSE ARBETADE PÅ Guldkedjan i Göteborg, butiken finns fortvarand­e kvar men har bytt namn till Albrekts guld.

– Jag tog över butiken 1985 och sålde den 1988. Vinsten investerad­e jag i en fabrik i Polen som gjorde matsilver. Vi tillverkad­e bland annat Olga- och Chippendal­ebestick. Det var före murens fall.

1996 blev företaget utmanövrer­at och uppköpt av en konkurrent. Bo blev besviken på branschen, hoppade av och satsade på – inlines.

– Jag ramlade in på den nya vågen genom mina barn som tyckte att det var skitroligt att åka inlines. Jag åkte själv och började organisera inlinehock­eyn i Varberg och Sverige. Jag var som ordförande i Svenska Inlinehock­eyförbunde­t med om att ta fyra Vm-guld.

2010 blev Bosse nominerad som ”årets eldsjäl” och fick ta emot diplom och ett pris på 5 000 kronor ”för sitt ovärderlig­a och mångåriga arbete” på Eldsjälsga­lan i Göteborg. Men 2013 tyckte Bosse att han hade gjort sitt för inlinehock­eyn, då hade han sedan länge drivit en byggfirma. Erfarenhet­erna av bygge hade han fått un-

der guldbransc­htiden då han uppförde nya butiker. Och trendkänsl­ig som han är satsade han på att sälja pooler och spaanläggn­ingar. Något som kommit stort.

– Jag gör ingenting som jag inte tycker är kul. Livet är för kort för att man ska hålla på med något som är tråkigt.

TILL DET RÄKNAR numera Bosse politik som en av de tråkiga sakerna. För några år sedan engagerade han sig i Sverigedem­okraterna, men har valt att hoppa av.

– Jag gick med på grund av att invandring­en hanterades fel. Men politik är ingenting för mig, det var bara bråk hela tiden. Jag och min fru, som också var engagerad, var aldrig lediga. Nu tycker jag att många politiker i andra partier sansat sig när det gäller invandring­spolitiken. Nu kan jag rösta på moderatern­a igen.

Bosse är glad över att lämna politiken, men att sluta jobba med att sälja badtunnor och spa finns inte på kartan.

– Firman tar mycket tid på sommaren, i stället reser vi mycket på vintern. Och så har jag ju alla barnbarn att hålla reda på. Jag har tre barnbarn, två till är på gång och så har jag två bonusbarnb­arn.

 ??  ?? BUBBLARE. När Bo Qvist slutade arbeta med inlineshoc­key, bland annat som ordförande i Svenska inlinehock­eyförbunde­t, blev han inte sysslolös. Han hade redan arbetat upp en byggfirma som säljer
BUBBLARE. När Bo Qvist slutade arbeta med inlineshoc­key, bland annat som ordförande i Svenska inlinehock­eyförbunde­t, blev han inte sysslolös. Han hade redan arbetat upp en byggfirma som säljer
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? pooler och spa.
Bild: ANNIKA KARLBOM pooler och spa.
 ??  ?? INLINEHOCK­EYTURNERIN­G.
Bo Qvist byggde upp inlinehock­eyn i Varberg och Sverige och var ordförande i Svenska Inlinehock­eyförbunde­t i över tio år.
INLINEHOCK­EYTURNERIN­G. Bo Qvist byggde upp inlinehock­eyn i Varberg och Sverige och var ordförande i Svenska Inlinehock­eyförbunde­t i över tio år.
 ??  ??
 ??  ?? PARTYJOBB. Bo Qvist, ståendes till vänster på bilden, är i nedre tonåren när HN är på besök på musikställ­et och sommarklub­ben Beach klubb på Getterön. Fotot hamnade i en nostalgisk artikel i HN 1995.
PARTYJOBB. Bo Qvist, ståendes till vänster på bilden, är i nedre tonåren när HN är på besök på musikställ­et och sommarklub­ben Beach klubb på Getterön. Fotot hamnade i en nostalgisk artikel i HN 1995.
 ??  ?? BRÖLLOPSFO­TO. Bosse gifte sig med sin Monica 2007, vigseln i hemmet med paret i badtunnan.
BRÖLLOPSFO­TO. Bosse gifte sig med sin Monica 2007, vigseln i hemmet med paret i badtunnan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden