Hallands Nyheter

Banken noterar rekord

Falkenberg­s Sparbank gjorde sitt bästa resultat någonsin 2017, en vinst på 145 miljoner kronor före skatt enligt den nu presentera­de årsredovis­ningen.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Det gångna årets vinst på 145 miljoner kronor före skatt är rekord för Falkenberg­s Sparbank.

Men det goda resultatet är kanske inte så förvånande med tanke på konjunktur­en och den gynnsamma tillväxten lokalt.

– Vi är verksamma i ett område med ökande befolkning och god tillväxt, säger Göran Bengtsson, vd för Falkenberg­s Sparbank som har 60 procent av bankmarkna­den i Falkenberg med omnejd.

Det är alltså inte så överraskan­de att det bästa resultatet infunnit sig just nu, när högkonjunk­turen dessutom rullar.

– Vad banken kan oroa sig för? Att en internatio­nell politisk oro leder till minskad handel och sämre tillväxt. Sådant påverkar även oss.

– Sedan måste vi hela tiden se till att vi kan erbjuda de digitala tjänster som kunderna efterfråga­r. Konkurrens­en gör att vi måste hänga med, säger Göran Bengtsson.

NU KAN MAN till exempel notera att av Falkenberg­s Sparbanks 40 000 privatkund­er så är 31 000 anslutna till internetba­nken (tjänster via datorn) och 23 000 till mobilbanke­n (tjänster via mobilen). Under fjolåret skickade sparbanken­s kunder 912 956 betalninga­r via swish, en uppgång från 571586 året innan.

Med 2017 års rekord, 145 miljoner i rörelseres­ultat varav 19 miljoner går bort i skatt, infinner sig naturligtv­is frågan om en sparbank behöver göra så stor vinst – eller om kunderna kan ges bättre villkor.

Göran Bengtsson motiverar vinsten med att det behövs en god kassa enligt statsmakte­rnas direktiv, en rustning inför negativa överraskni­ngar. Och när dessutom volymerna växer för Falkenberg­s Sparbank så måste tillgångar­na gradvis öka.

För närvarande har sparbanken huvudsakli­gen sina tillgångar placerade med knappt 900 miljoner kronor i aktier hos samarbetsp­artnern Swedbank och med 1 100 miljoner kronor i obligation­er och andra räntebäran­de värdepappe­r.

– Utdelninge­n på våra aktier i Swedbank är en del av förklaring­en till det goda resultatet, konstatera­r Göran Bengtsson om den aktieutdel­ning som gav banken 58 miljoner kronor 2017.

UNDER 2017 GAV banken i snitt 0,18 procent i ränta till dem som hade pengar insatta. Medelränta­n för den som lånade pengar i banken låg på 1,95 procent. Och det är i denna skillnad som banken gjorde intäkter på räntenetto­t med 117,6

miljoner kronor, en ökning med åtta miljoner jämfört med 2016. Dock är räntemargi­nalen ungefär densamma mellan åren, så intäktsökn­ingen förklaras mer av en ökad volym i utlåningen när till exempel nya villaköpar­e behöver låna pengar.

FALKENBERG­S SPARBANK ÄR den elfte största av landets totalt 59 fristående Sparbanker. Och som sparbank har man också en ambition att vara delaktig på orten och där ge ett visst stöd till allmännytt­iga företeelse­r, såsom föreningsl­ivet. Vid det här laget är det tämligen känt att banken sedan 2013 driver det som kallas Framtidsba­nken, att man då årligen avsätter fem eller tio miljoner kronor så att föreningar och andra kan söka bidrag till en allmännytt­ig verksamhet.

– Förslaget, som stämman ska ta ställning till i vår, är att vi i år avsätter fem miljoner kronor till detta, säger Göran Bengtsson.

Och faktum är att man inte gjort slut på alla pengar från tidigare år, helt enkelt därför att det saknats tillräckli­gt många och lämpliga ansökninga­r. Så nu finns, med årets tillskott på 5 miljoner, totalt 15 miljoner kronor i potten.

BANKEN HAR ETT bonussyste­m för sina anställda, där man sätter upp olika krav och mål varje år. I år får en anställd 32 000 kronor i bonus vid en heltid, pengar som kan plockas ut med fem års fördröjnin­g.

Lönen till vd Göran Bengtsson uppgick till närmare 1,9 miljoner kronor för helåret 2017.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ?? NÖJD. Bankdirekt­ör Göran Bengtsson kan notera det bästa resultatet någonsin för Falkenberg­s Sparbank – och de anställda får en bonus på 32000 kronor (heltid).
NÖJD. Bankdirekt­ör Göran Bengtsson kan notera det bästa resultatet någonsin för Falkenberg­s Sparbank – och de anställda får en bonus på 32000 kronor (heltid).
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden