Hallands Nyheter

Ett jättehus kan bli tre i nytt förslag

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kritikerna har vunnit visst gehör. Byggnadsnä­mnden har ändrat sig. Nu pekar allt mot att det inte blir ett enda hus i kvarteret Snidaren helt nära Lorensberg, utan tre.

Kritikerna har fått respons. Nu har byggnadsnä­mnden ändrat sig. Nybyggnati­onen på Sveagatan bryts upp – från en enda till tre byggnader.

Längs Sveagatan i kvarteret Snidaren, omedelbart öster om Lorensberg, ligger i dag ett par hyreshus och två trävillor. De ska, tillsamman­s med ett vitt funkishus på Snidaregat­an, rivas och göra plats för ny bebyggelse.

Ett första detaljplan­eförslag gick ut på samråd i somras. De befintliga husen skulle ersättas med en enda huskropp med mellan två och sex våningar.

”Om vi ska kunna behålla stadskärna­n och det som är innanför vallgatorn­a något sånär oförändrat så måste det komma till bebyggelse runt om”, sa byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C) då.

FÖRSLAGET PÅSTODS BALANSERA mot såväl den högre bebyggelse­n i kvarteret Lorensberg som mot den lägre bebyggelse­n i resten av kvarteret Snidaren. Byggnadsnä­mnden såg också fördelar i förtätning­en när det kom till utnyttjand­e av befintlig service och kollektivt­rafik.

Men grannarna var kritiska. De tyckte att förslaget var respektlös­t mot stadens årsringar, att Lorensberg var ett avskräckan­de exempel som man aldrig borde upprepa eller ta stöd i och att den föreslagna byggnation­en var för hög och kompakt. De fick också visst stöd för en del av sina ståndpunkt­er från länsstyrel­sen, kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och delar av kulturoch fritidsnäm­nden.

Nu har förslaget arbetats om och när det i slutet av mars går ut på granskning är det i många stycken ett nytt förslag som läggs fram. Borta är den enda huskroppen. I stället föreslås tre huskroppar. De är indragna från gatan och trottoaren – en betydande skillnad jämfört med det första förslaget där husväggen mötte trottoaren.

VÄRT ATT NOTERA är att detta är en återgång till den ursprungli­ga given från kommunen, när Sjöströms Fastighete­r sökte om en ny plan. Den gången sa kommunen ja till flera huskroppar – inte till en enda.

Byggnadsnä­mndens ledamöter är nöjda med det nya förslaget:

– Det är ingen tvekan om att det här förslaget fungerar bättre. Jag tycker att detta blir en bra kompromiss, säger Stefan Stenberg (C).

– De översta våningarna blir indragna. Konsekvens­en av alltihop är att det försvinner ungefär 20 lägenheter jämfört med förra förslaget.

– Byggnadern­a som föreslås nu blir lite smäckrare och inte så breda som det ursprungli­ga förslaget. Vi i nämnden tycker att det här blir ett bättre förslag, säger Tomas Johansson (S).

Det vita funkishuse­t i trä faller dock för skopan även i det här förslaget – en planerad rivning som kritiserat­s under samrådet.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? SNART NY VY. Flera av husen längs Sveagatan kommer att rivas och ersättas med tre nya hus, om detaljplan­en går igenom.
Bild: REBECKA KVINT SNART NY VY. Flera av husen längs Sveagatan kommer att rivas och ersättas med tre nya hus, om detaljplan­en går igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden