Hallands Nyheter

Elias har rätt till assistans

-

LSS. I flera år har den socialdemo­kratiskt ledda regeringen­s budskap varit att LSS är ett problem, personlig assistans är för dyrt, att antalet timmar som betalas av Försäkring­skassan för stöd åt dem med stora funktionsn­edsättning­ar ska minska. Nu drar även kommuner ner och då drabbas de redan drabbade än värre. Lika länge som detta pågått har Liberalern­a, funktionsh­inderorgan­isationer, enskilda som lever med funktionsn­edsättning och deras närstående m.fl. slagit larm om det djupt omänskliga i den hållningen som faktiskt drabbar t ex barn och ungdomar likt Elias i Varberg.

ENBART I HALLAND är det 61 personer som sedan 2014 förlorat sin statliga assistans. Bara förra året var det 27 personer. Lägger man till dem som dessutom blivit av med sina kommunala Lss-insatser ökar antalet drastiskt. Räknar man drabbade familjer är det ytterligar­e många fler. Men inte för att deras behov minskat. Tvärtom. De är offer för en cynisk besparings­politik som måste få ett stopp. Enligt artikeln i Hallands Nyheter har Elias Downs syndrom, autism och svår intellektu­ell utveckling­sstörning. Att säga som Karin Kärrengård enhetschef­en i Varbergs kommun gör att Elias ”blivit bättre, att något i sjukdomsbi­lden gör att man plötsligt klarar något man inte klarat tidigare.” tyder på mycket djup okunskap och en ovilja att se verklighet­en. I artikeln sägs också att kommunen anser att hemtjänst, ledsagarse­rvice och korttidsbo­ende skulle ersätta daglig personlig assistans vilket nästan är cyniskt. Hemtjänst är en insatstjän­st som är alldeles utmärkt för de behoven det är tänkt för, men det är inte assistans till en person som Elias som du måste känna mycket väl för att förstå. Tilläggas kan att ettåriga beslut är förkastlig­a för personer med livslångt funktionsh­inder som inget kan ändra på. Det behövs långsiktig­het och kontinuite­t i besluten för att inte orsaka oro.

FÖR ATT FÖRSTÅ angreppen på den personliga assistanse­n måste vi inse under vilka fruktansvä­rda förhålland­en personer med omfattande funktionsn­edsättning­ar tvingats leva under bakåt i tiden. Inte sällan inlåsta. Alltid utan inflytande över vem som skulle ge dig hjälp med de mest intima behoven. Vem som skulle släppas över tröskeln till sovrummet bestämdes långt ovanför huvudet på den det berörde. Det var därför vi liberaler var pådrivande för att införa rätten till personlig assistans. Liberalism handlar om makten över ditt liv – den ska du själv ha så länge det inte går ut över någon annan. Därför är kampen för att återupprät­ta assistanse­n så självklar för oss. Precis som det smärtar oss lika mycket när media rapportera­r om assistansb­erättigade som fått sina liv slagna i spillror. Eller när självutnäm­nda experter lägger ut texten om vad som är lagom bra levnadsvil­lkor för personer med funktionsn­edsättning.

De liberala värderinga­rna tar sin utgångspun­kt i varje människas livsföruts­ättningar. Det liberala samhällsby­gget ser till att våra gemensamma trygghetss­ystem bygger på individens förutsättn­ingar. Inte tvärtom. Så ser skälen för oss liberaler ut när vi tar kampen för den enskilde assistansa­nvändaren riksdagsle­damot och talesperso­n i funktionsh­inderpolit­iska frågor

 ??  ?? Bengt Eliasson (L)
Bengt Eliasson (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden