Hallands Nyheter

Ulf Nilson – Slöinges man i världen är död

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Världsrepo­rtern Ulf Nilson avled i lördags, och det kan vara på sin plats att minnas var han växte upp (i Slöinge) och hur det gick för honom på Hallands Nyheter (illa).

I den svenska tidningshi­storien har Ulf Nilson en särskild plats, ett eget kapitel, då han i en tid då kvällstidn­ingarnas genomslag var som störst var världsrepo­rtern: Journalist­en på Expressen som under decennier rapportera­de hem från jordens alla hörn, från tungviktsb­oxningens strålkasta­rbelysta ringhörnor till djungelkri­gens förmörkade utmarker.

Men livet började i Slöinge, som han utan större omsvep utnämnde till en mördande tråkig skithåla som man måste ta sig ifrån fortast möjligt. Han kom från enkla omständigh­eter, pappan var stenhugger­iarbetare, mamman var pigan som blev kommunpoli­tiskt aktiv i bland annat barnavårds­nämnden.

Och Ulf Nilson gjorde några av sina första journalist­iska insatser på Hallands Nyheter i Varberg i början av 1950-talet, men förlorade jobbet.

” Blixt tyckte inte om sprit. Det gjorde jag”, skrev Nilson senare när han berättade hur Hn-redaktören och nykteriste­n Axel E Blixt gett honom sparken eftersom unge Ulf varit lindrigt nykter vid ett uppdrag i Träslövslä­ge.

Nåväl, han blev uppburen världsrepo­rter i stället.

Vid 84 års ålder avled han på lördagen, efter en tids sjukdom

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? VÄRLDSREPO­RTER. Ulf Nilson var uppvuxen i Slöinge.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT VÄRLDSREPO­RTER. Ulf Nilson var uppvuxen i Slöinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden