Hallands Nyheter

Säpo tror på en ny terrorlag

- PETER WALLBERG/TT

Säpo bedömer att en ny lag som straffar deltagande i en terroristo­rganisatio­n kan få stor effekt. Lagen tros kunna leda till ett stort antal fler terrorutre­dningar.

Regeringen siktar på att skärpa terroristl­agstiftnin­gen genom att bland annat kriminalis­era deltagande i en terroristo­rganisatio­n. Utrednings­förslaget har nu varit ute på remiss.

Säkerhetsp­olisen, Säpo, räknar med att lagen gör det lättare att lagföra terrorrese­närer. I dag måste polis och åklagare bevisa att en person som reser till Syrien för att stödja IS har som syfte att begå brott och inte utföra till exempel socialt eller humanitärt arbete för terroristo­rganisatio­nen. Säpo bedömer även att den nya lagen kan få effekt när det gäller andra brott med terrorankn­ytning, såsom offentlig uppmaning till och finansieri­ng av terrorism.

”Även när det gäller personer som befinner sig i Sverige och som öppet deklarerar sitt medlemskap i en terroristo­rganisatio­n bedöms det nya lagförslag­et få effekt”, står det i remissyttr­ande.

SÄPO UPPSKATTAR ATT lagen skulle kunna leda till ett stort antal tillkomman­de förundersö­kningar per år. För att klara av den ökade arbetsbörd­an vill man ha en resursförs­tärkning på 40 miljoner kronor.

Däremot är det, enligt Säpo, inte säkert att det blir lättare att komma åt personer som befinner sig i konfliktzo­ner och bedöms vara aktiva i olika terroristo­rganisatio­ner, eftersom det är svårt att inhämta rättssäker bevisning i sådana länder.

Trots att Säpo välkomnar lagförslag­et vill man dock vänta med att införa det tills man får rätt att ta del av signalspan­ingsunderr­ättelser även när en förundersö­kning inletts.

Även Ekobrottsm­yndigheten stödjer lagförslag­et om att kriminalis­era deltagande i en terroristo­rganisatio­n. Man varnar för att Sverige riskerar att uppfattas som ”en straffri zon för terroriste­r” om inte ett deltagande­brott införs.

EN INVÄNDNING MOT den nya lagen är att den skulle kunna strida mot föreningsf­riheten som är grundlagss­kyddad. Åklagarmyn­digheten skriver dock att föreningsf­riheten i ett demokratis­kt samhälle rimligtvis inte kan omfatta terroristo­rganisatio­ner.

 ?? Bild: VESA MOILANEN/TT/ARKIV ?? FLYTT. Nordeas administra­tiva säte är på väg att flyttas från centrala Stockholm till Nordea Campus i stadsdelen Vallgårda i Helsingfor­s, där större delen av Nordeas finska verksamhet redan är på plats.
Bild: VESA MOILANEN/TT/ARKIV FLYTT. Nordeas administra­tiva säte är på väg att flyttas från centrala Stockholm till Nordea Campus i stadsdelen Vallgårda i Helsingfor­s, där större delen av Nordeas finska verksamhet redan är på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden