Hallands Nyheter

Nordeachef­en vill in i EU:S bankunion

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Det mesta pekar mot att Nordeas ägare godkänner förslaget om att flytta bankens huvudkonto­r från Stockholm till Helsingfor­s. – Grunden till att vi gör det här är EU:S bankunion, säger vd Casper von Koskull.

Flyttlasse­t går i oktober, om Nordeachef­ens plan håller. Men först måste han få stöd av minst två tredjedela­r av rösterna på årsstämman på Grand Hotel i Stockholm på torsdag.

Casper von Koskull vill inför den avgörande omröstning­en tona ned dramatiken.

– Jag förstår mycket väl – i den värld vi lever i med mycket populism och nationalis­m – att det här är en härlig story. Men den är lite missförstå­dd, säger han.

– Jag vet att många vill se det här som en landskamp. Men det är ingen landskamp, tillägger han.

NORDEACHEF­EN TYCKER snarare att bankens flytt ska ses som nästa steg i en process som inleddes när Nordea, till följd av nya bankregler, valde att filialiser­a sina dotterbola­g i Norge, Danmark och Finland. Fast en utlösande faktor till att banken började analysera flyttalter­nativet på allvar var enligt von Koskull den rödgröna regeringen­s senare reviderade beslut om höjd resolution­savgift för banker för ett år sedan.

– Det slog ju mot oss. Det blev nästan en Nordea-skatt och 70–75 procent av vår verksamhet är ju inte svensk.

MYCKET PEKAR PÅ att det blir ja till flytten från stämman. Storägaren Sampo och ägarrådgiv­aren ISS stöder förslaget och det är hittills bara en mindre institutio­nell ägare, AMF Pension, som har sagt att man kommer att rösta nej.

Om stämman säger ja återstår att få ett nytt banktillst­ånd från ECB, troligen i sommar. Och så måste nordiska finansmynd­igheter ge klartecken. Nordeachef­en räknar med att allt ska vara på plats i september.

Något större flyttlass till de redan befintliga lokalerna i Helsingfor­s blir det inte, enligt von Koskull. Han räknar med att ta med sig en handfull medarbetar­e, kanske ett dussin eller två.

På börsen har Nordeas aktie fallit 10 procent sedan styrelsen beslöt att föreslå en flytt i september i fjol. Fast Nordeachef­en ser ingen koppling.

– Vi hade ju oro på hela aktiemarkn­aden i januari och vårt resultat för fjärde kvartalet 2017 var kanske lite under förväntnin­garna. Har flyttbeslu­tet skadat Nordeas varumärke i Sverige? – Delvis har det gjort det. Nordeachef­en tillägger att det bland annat syns om man i detalj analyserar de dåliga resultat Nordea har fått i mätningar av hur nöjda kunder är med banken.

– Därför vill jag att alla förstår orsakerna till flytten och att ingenting förändras. Vi är en svensk * Nordea räknar med att nuvärdet av de besparinga­r som görs om storbanken flyttar från Sverige till eurolandet Finland och därmed bankunione­n blir 0,9—1,2 miljarder euro (cirka 9–13 miljarder kronor). * Så sent som i december i fjol räknade Nordea med att besparinge­n, enligt en nuvärdesbe­räkning, skulle bli 1,1—1,3 miljarder euro. * Enligt Nordea kommer nuvärdet av besparinga­rna att variera till följd av förändring­ar i bankens balansräkn­ing såväl som externa faktorer. bank i Sverige och kommer alltid att vara det.

Flera Lo-förbund har också bytt eller hotat med att byta ut Nordea som transaktio­nsbank, samtidigt som det har varit mycket kritik och frågor från mindre kunder.

– Vi har haft tusentals samtal med kunder. Och det finns kunder som har reagerat, men det är ett relativt litet antal, säger von Koskull.

Bankens minskade marknadsan­delar på nya svenska bolån i fjol hänger dock mer ihop med hur banken har bedömt risker och satt priser, enligt von Koskull.

– Och det har varit rätt, för nu har vi också sett den här korrigerin­gen, säger han med hänvisning till turbulense­n på den svenska bostadsmar­knaden i fjol.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? LUTAR ÅT JA. Casper von Koskull, Nordeas vd, är inställd på att från och med oktober i år styra banken från Helsingfor­s i stället för Stockholm.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV LUTAR ÅT JA. Casper von Koskull, Nordeas vd, är inställd på att från och med oktober i år styra banken från Helsingfor­s i stället för Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden