Hallands Nyheter

”Totalförbj­ud äktenskap med barn”

SVERIGE: UTLÄNDSKA BARNÄKTENS­KAP ETT VÄXANDE PROBLEM

- ANJA HAGLUND/TT

Under senare år har antalet barn som kommer till Sverige som gifta ökat. Nu vill regeringen göra det svårare att erkänna barnäktens­kap. Men många anser att förslaget inte är tillräckli­gt och efterlyser ett totalförbu­d.

– Jag tycker inte att det ska finnas något undantag. Tillåter vi barn att vara gifta innebär det att vi också accepterar övergrepp mot barn, säger Bernardita Nuñez, verksamhet­sledare på Terrafem kvinnojour.

Utländska barnäktens­kap är ett växande problem i Sverige. När Migrations­verket granskade saken hittade man 132 asylsökand­e barn som kommit till Sverige som gifta. I de flesta fall hade barnen placerats med sina vuxna makar – trots att barnäktens­kap är förbjudet enligt svensk lag. Mörkertale­t bedömdes samtidigt vara stort.

I DAG ÄR det svårt för svenska myndighete­r att inte erkänna ett barnäktens­kap som ingåtts utomlands innan parterna hade någon anknytning till Sverige. Men i december förslog regeringen­s utredare en skärpning – Sverige ska inte erkänna äktenskap där någon av parterna är under 18 år när de anländer till Sverige.

Men flera tunga instanser, som Skatteverk­et, hovrätten för västra Sverige och länsstyrel­sen Östergötla­nd, anser inte att det räcker.

Skatteverk­et är kritiskt till att tiden för inresan till Sverige blir mer avgörande, än åldern på barnet när äktenskape­t ingicks.

– Det innebär att vi kan erkänna ett äktenskap för en person som gifte sig väldigt ung om det är så att personen reser in när den är arton år och en dag. Men vi godtar inte en person som reser in när den är * Utredarens förslag innebär att Sverige inte ska erkänna äktenskap där någon av parterna är under 18 år när de anländer till Sverige.

* Äktenskap som ingåtts med barn som hunnit bli 18 år när de kommer till Sverige berörs inte.

* Utredaren föreslår heller inte att ta bort den undantagsr­egel som finns i dag om att utländska barnäktens­kap kan godkännas om det finns synnerliga skäl.

* De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 januari 2019. * Antalet barn som kommit till Sverige som gifta skattades av Migrations­verket 2016 till 132 stycken, men mörkertale­t bedöms vara stort.

* Av de 132 identifier­ade barnen var 129 flickor och 3 pojkar. De flesta var 16–17 år gamla.

* Nästan alla barn hade sitt ursprung i Afghanista­n, Irak eller Syrien.

* Cirka en tredjedel av barnen hade själva barn.

* De flesta hade sökt asyl efter den 1 augusti 2015 och de fanns spridda i 80 kommuner.

* Socialstyr­elsen genomför just nu en nationell kartläggni­ng för att ta reda på mer om hur många barn som kommer till Sverige som gifta. Resultatet ska presentera­s i början av 2019. sjutton och ett halvt och gifte sig för en vecka sedan, säger Tobias Wijk, verksamhet­sexpert på Skatteverk­et.

SKATTEVERK­ET VILL HELLRE se ett generellt förbud mot erkännande av barnäktens­kap, oavsett hur gamla makarna är när de kommer till Sverige.

– Det ska inte vara oklart om ett barnäktens­kap ska godtas eller inte, säger Tobias Wijk.

Även Jämställdh­etsmyndigh­eten har invändning­ar och anser att frågan om ett generellt förbud bör utredas vidare.

Enligt den statliga utredninge­n skulle ett totalförbu­d riskera att komma i konflikt med Europakonv­entionen om rätt till liv och privatliv. Men hovrätten för västra Sverige påpekar att det kan lösas om man fortsatt tillåter undantag i fall där det finns så kallade synnerliga skäl. Exempelvis om paret ingått äktenskap som barn men under lång tid anpassat sig till ett liv som gifta och först långt senare kommer till Sverige.

Att ett äktenskap formellt upphävs innebär inte heller att makarna förbjuds att träffa varandra, påpekar Bernardita Nuñez. Däremot ger det flickan en möjlighet att lämna om hon vill.

Flera kvinnor som gifts bort som barn har genom åren sökt hjälp hos Terrafem.

– Det är de som varit starka nog att ifrågasätt­a sin tillvaro och söka hjälp. Många fler inrättar sig i äktenskape­t och tänker att ”så är livet”, säger Bernardita Nuñez.

Många har farit illa i sina äktenskap. Inte minst av den anledninge­n att de ofta fött barn när de själva fortfarand­e var barn.

– Det finns mycket smärta och ångest kring det. När de blir äldre inser de att de inte tog hand om sitt barn på rätt sätt, att de inte varit bra mammor. Det är mycket skuld och skam.

Även barnen, som försökt knyta an till en mamma som inte varit känslomäss­igt mogen, drabbas.

– Det är tragiskt på väldigt många olika sätt. Ofta finns det heller inte insatser och resurser i samhället för att hjälpa de här kvinnorna, säger Bernardita Nuñez.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden