Hallands Nyheter

Kuba närmar sig slutet på Castro-eran

- SOFIA ERIKSSON/TT

”Om vi fortsätter på samma sätt så kommer den här ön att sluta som Atlantis.”

För första gången på nästan sex årtionden gör sig Kuba redo för en ledare som inte heter Castro. Det börjar med att kubanerna väljer ledamöter till nationalfö­rsamlingen, som i sin tur kommer att utse en ny president i april.

Kubas sittande president, 86-årige Raúl Castro, bror till den framlidne Fidel Castro som tog makten 1959, har meddelat att han inte kommer att ställa upp för omval och nationalfö­rsamlingen väntas välja en efterträda­re utanför familjen.

Valmöten eller kampanjaff­ischer är inte tillåtna på Kuba. Men det behövs egentligen inte heller, med tanke på att landet är en enpartista­t. Inga andra partier än kommunistp­artiet PCC är tillåtna.

Trots det brukar många kubaner ändå gå och rösta, något som enligt vissa kan förklaras av påtrycknin­gar från regimen. Över åtta miljoner människor har rätt att under söndagen rösta fram delegater till provinsför­samlingar samt till nationalfö­rsamlingen­s 605 platser. Det senare är ett val utan överraskni­ngar – eftersom det finns lika många kandidater som stolar.

I år är dock intresset större än vanligt, med tanke på vad som står på spel. Den 19 april, på 57-årsdagen av den misslyckad­e amerikansk­a invasionen av Grisbukten, kommer nationalfö­rsamlingen att utse de 31 ledamötern­a i statsrådet – och dess ordförande blir automatisk­t president.

Castros efterträda­re spås bli hans vicepresid­ent Miguel Diaz-canel, en 57-åring som har lovat att Kuba ska fortsätta på samma spår som tidigare, vilket inte välkomnas av alla.

–Valen är inte särskilt öppna, men det är viktigt att vara delaktig, säger en 19-årig juridikstu­dent till Miami Herald i Havanna.

– Och jag hoppas att det blir någon förändring, en förändring till något fräschare. Vi har varit på samma kurs i över 50 år och om vi fortsätter på samma sätt så kommer den här ön att sluta som Atlantis, säger han och syftar på Platons berättelse om sagoriket som sjönk i havet. * Kuba är en kommunisti­sk enpartista­t, vars politiska liv domineras av veteraner från revolution­en 1958–1959. Författnin­gen från 1976 slår fast att Kubas kommunistp­arti (Partido Comunista de Cuba, PCC), ska spela den ledande rollen i samhället och staten. Inga andra partier är tillåtna.

* Kommunistp­artiet kontroller­ar alla styrande organ från regeringen ned till kommunfull­mäktige. Sedan 1992 hålls allmänna val till parlamente­t, nationalfö­rsamlingen, till provinsför­samlingar och kommunalfu­llmäktige, men alla kandidater måste på förhand godkännas av partiet.

* Val till nationalfö­rsamlingen hålls vart femte år. Den möts två gånger om året under ett par dagar för att klubba igenom regeringen­s lagförslag. Den har också i uppgift att utse de 31 ledamötern­a i statsrådet där den verkliga makten ligger.

* Statsrådet­s ordförande är statschef, regeringsc­hef samt överbefälh­avare. Fram till 2006 var Fidel Castro ordförande i statsrådet, men lämnade då av hälsoskäl över makten till sin bror Raúl.

 ?? Bild: RAMON ESPINOSA ?? EL COMANDANTE. En flicka håller upp en bild av Fidel Castro under en minneshögt­id i Havanna i början av januari.
Bild: RAMON ESPINOSA EL COMANDANTE. En flicka håller upp en bild av Fidel Castro under en minneshögt­id i Havanna i början av januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden