Hallands Nyheter

Egen ost – för

RYSSLAND: KVARTSSEKE­L SEDAN SOVJETUNIO­NEN FÖLL IHOP

-

Djupt ute i den ryska myllan bygger Pavel och Maria sin framtid – på egen hand. Själv är bäste dräng, säger osttillver­karna som tröttnat på stagnation­en under Vladimir Putin.

Utanför det urgamla Gorodets i Nizjnij Novgorods län löper den knaggliga bilvägen in bland täta granar och åkrar i träda. Landskapet påminner om nedre Norrland, med rejäla snöhögar, björkskog och glest mellan husen.

Här ligger byn Blednyj, med knappa tiotalet själar, långt från ingenstans.

Alldeles utmärkt, tycker Pavel Tichomirov.

– Här finns bär och svamp och vilda djur. Vi kom hit för fem år sedan och har byggt upp allt från noll, berättar han och visar runt kring uthus och garage. I hagen idisslar korna i snön. – De går ute året runt, halva dagen åtminstone. Det är bra för hälsan. Fast blir det neråt minus 30 får de bara vara ute i en halvtimme.

PAVEL OCH HUSTRUN Maria har lämnat det nedsmutsad­e Dzerzjinsk – centrum för den gamla Sovjetunio­nens kemiska industri – och flyttat ut på landet. Här lever de på att tillverka kvalitetso­st: egna varianter av mozzarella, halloumi, mascarpone och chèvre som framför allt Maria är ansvarig för.

– Jag sköter allt det andra: byggandet, transporte­r och hur mjölken blir till. Men det är hon som kan allt om ost, förklarar Pavel.

Och det stämmer verkligen. Det formligen sprudlar om Maria när hon berättar om ostens ryska historia, örter och kryddor och lagringspr­oblem.

–Just nu är ost lite på modet i Ryssland. Det har gjorts enorma framsteg de senaste åren. Folk åker till Italien och Frankrike och utbildar sig, berättar hon.

Kundkretse­n är dock liten och omsättning­en knapp. Än så länge säljer familjen bara direkt till ett 30-tal fasta kunder i veckan, och inte till några affärer.

–Alla våra lagar är skrivna för storföreta­g. Det är inte lätt att få till alla tillstånd som krävs för att få producera. Men vi hoppas att vårt nya osttillver­karförbund kan hjälpa till, säger Maria.

 ??  ?? NYSTART. Maria och Pavel Tichomirov har flyttat ut från kraftigt förorenade storstaden Dzerzjinsk för att i stället bli
NYSTART. Maria och Pavel Tichomirov har flyttat ut från kraftigt förorenade storstaden Dzerzjinsk för att i stället bli

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden