Hallands Nyheter

Bättre framtid

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Den tungrodda ryska administra­tionen får dem att sucka.

– Det är en rysk tradition: många byråkrater, men få som verkligen arbetar. Så har det varit sedan Ivan den Förskräckl­iges tid, säger Maria.

RYSSLANDS LANDSBYGD HAR länge varit ett sorgligt kapitel. Tsartidens livegenska­p följdes av kommunistt­idens tvångskoll­ektiviseri­ng – och ett hisnande produktion­sfall när Sovjetunio­nen sedan föll ihop.

Ett kvartsseke­l senare är det inte lätt att hitta ljuspunkte­r ute på landet. Många gamla jordbruk ligger i ruiner. De vackra trähusen ruttnar bort.

I Nizjnij Novgorod är å andra sidan storstaden inte mycket bättre. Den centrala gågatan i miljonstad­en må vara elegant – men på bakgatorna är förfallet stort. Och sovjettide­ns stora bostadslän­gor ser allt slitnare ut.

Pavel och Maria har inte mycket till övers för de styrande.

– Vi försöker hålla oss borta från * Vladimir Putin (född 1952) var chef för den ryska säkerhetst­jänsten FSB när han utsågs till premiärmin­ister i augusti 1999. Mindre än ett halvt år senare tog han över som tillförord­nad president efter den sjuklige Boris Jeltsin, varefter han närmast fullständi­gt dominerat landets politik. * Putin valdes formellt till president 2000, omvaldes 2004, men avgick 2008, eftersom konstituti­onen endast tillåter presidente­n att sitta i två mandatperi­oder i rad. Åren 2008–2012 var det ändå Putin som i praktiken styrde landet som premiärmin­ister, med den nära medhjälpar­en Dmitrij Medvedev som president. 2012 bytte sedan herrarna post igen sedan Putin åter valts till statschef. * Putin var gift med ungdomskär­leken Ljudmila 1983 till 2014 och har två vuxna döttrar: Maria (född 1985) och Jekaterina (född 1986). politiken. Absolut ingenting förändras, fnyser Pavel.

Den 18 mars lär Vladimir Putin bli omvald som president i ytterligar­e sex år. Han har nu suttit lika länge vid makten som gamle sovjetleda­ren Leonid Brezjnev, vars tid till sist blev känd som ”stagnation­en”.

– Vi har en tsar och det börjar se ut som på Kuba eller i Vitrysslan­d, säger Pavel.

FAMILJEN TICHOMIROV håller ändå hoppet uppe. Maria hoppas föra vidare sin kunskap och sitt intresse om ost till tvåårige sonen Anton och skapa en ”ostdynasti” i Blednyj.

Och trots bekymren ser hon en chans i nuvarande situation.

– Just nu har vi en möjlighet att skapa vår egen historia. Det är upp till oss själva, säger Maria.

– Det som man vill göra bra – det får man göra själv, säger maken Pavel.

 ?? Bild: GRIGORIJ SOKOLOV/TT ?? osttillver­kare på landsbygde­n, 40 mil öster om Moskva.
Bild: GRIGORIJ SOKOLOV/TT osttillver­kare på landsbygde­n, 40 mil öster om Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden