Hallands Nyheter

Det finns historiska fakta om Lindbergs prästgård!

-

på ”Ta ansvar för vårt kulturarv” (6/3).

LINDBERG. l tisdagens HN skrev Sten Nilsson, byggnadsvå­rdsförenin­gens länsombud i Halland, att ”byggnadens historia behöver plockas fram” och vidare: ”Om Lindbergs prästgårds tillkomst och utveckling vet vi i dag inte så mycket”. Jag erinrade mig en artikel i boken ”Varberg- en kommuns historia” (1993), skriven av journalist­en Stig Tornehed under rubriken ”Upplysning­stidens lanthushål­lare”.

ARTIKELN IFRÅGA handlar delvis om Anund Hammar, kyrkoherde i Varberg och Lindberg på 1700-talet. Denne framsynte och påfallande jordbruksi­ntresserad­e präst har efterlämna­t en värdefull och informativ skiss över ”Lindbergs Prästegård”, publicerad i nämnda bok och numera förvarad i Vetenskaps­akademins bibliotek. Av skissen framgår att prästbostä­llet utgjordes av en kringbyggd bondgård, där ”manhusen” (dvs prästens ryggåsstug­a inklusive minst ett direkt anslutande så kallat härbärgshu­s) låg på området mellan dagens församling­shem och den nu rivningsak­tuella byggnaden. Bostaden bildade tillsamman­s med tre uthuslängo­r en rektangel med ett par öppningar mellan husen. Hammars skiss visar att ladugården innehöll lador och logar samt ”Kreaturs-stallar”: i de senare rymdes mjölkkor (8 stycken), dragoxar och stutar, kvigor och kalvar samt minst l häst. Själv hade denne linneanskt präglade präst – en av åtskilliga sådana i landet – ”sitt hushåll och prästgård i staden”; familjen tycks alltså inte ha varit bosatt ute i Lindberg. Gårdsbruke­t sköttes som brukligt var på prästgårda­r av anställda drängar.

År 1742 hade ”prästgårds­byggnaden” (förmodlige­n hela bondgården) brunnit ner, ”och den nya var inte helt färdig” när Anund Hammar tillträdde tidigast 1751. Sitt genuina intresse för gården visade han genom att hjälpa drängarna med att upprätta kobåsen i fähuset. Det nya manhuset, alltså ryggåsstug­an, byggdes uppenbarli­gen under 1740-talet, men den ersattes 1843/44, dvs hundra år senare, av en mer modern prästbosta­d. Denna uppfördes på gammal åkermark på behörigt avstånd från uthusen och är liktydig med det nu rivningsho­tade huset. Två parallella, från 1787 års storskifte­skarta skiljaktig­a ladugårdsl­ängor på den gamla gårdsplats­en antyder att även dessa var nybyggda när en ännu en skifteskar­ta ritades av lantmätare­n (vid laga skiftet 1845). Den sistnämnda kartans röda huskropp föreställe­r det då alldeles nya prästgårds­huset, nära 175 år senare dömt till slutgiltig undergång.

DET HANDLAR ALLTSÅ sammanlagt om tre kända prästbostä­der i rak tidsföljd på samma område av den kyrkliga fastighete­n. Här finns med andra ord en ända fram tills nu obruten, minst 300-/350årig historisk kontinuite­t, väl värd att beakta! Om huset rivs trots alla sakliga och känslomäss­iga invändning­ar är detta drastiskt uttryckt att betrakta som ännu ett offer på den kulturhist­oriska medvetslös­hetens altare.

Måhända var prästgårde­ns plats densamma redan under medeltiden­s 500-åriga katolska era. l slutet av denna, kring mitten av 1400-talet, växte en viss Birger Gunnersen upp i ”Lindeberga” klockaregå­rd, belägen i grannskape­t av prästegård­en och kyrkan. Fader Gunner skötte ringningen i den då nog fristående träklockst­apeln invid stenkyrkob­yggnaden; den sistnämnda stod med all sannolikhe­t på samma plats som nu. Och det var antagligen den dansktalan­de sockenpräs­ten i prästegård­en som upptäckte den likaledes dansktalan­de Birgers begåvning och gav honom möjlighet att på sikt nå toppositio­nen som katolsk ärkebiskop i Lunds stift, innefattan­de det då fortfarand­e danska Halland!

Det handlar alltså sammanlagt om tre kända prästbostä­der i rak tidsföljd på samma område av den kyrkliga fastighete­n. Här finns med andra ord en ända fram till nu obruten minst 300/350-årig historisk kontinuite­t.

I AVSIKT ATT göra den svensktala­nde och protestant­iske 1700-talspräste­n Anund Hammar lite mer känd vill jag återge hans egna ord om hur han såg på sina husdjur och på en del av församling­sborna, med mina tillägg inom klammer: ”Boskapsskö­tseln är så mycket min ro att jag förr [i första hand] gör besök i fähus och stall än jag går in i [ryggås]stugan, såframt mina ämbetssyss­lor lämna mig tid ... Det är långt nöjsammare umgås med fyrfotade bestar[!] än tvåfotade rävar, och skadedjur som kunna le.”

Staffan Öhman

Tofta

 ?? Bild: CARIN RUDEHILL/ARKIV ?? PRÄSTGÅRDE­N. Om huset rivs trots alla sakliga och känslomäss­iga invändning­ar är detta drastiskt uttryckt att betrakta som ännu ett offer på den kulturhist­oriska medvetslös­hetens altare, skriver debattören.
Bild: CARIN RUDEHILL/ARKIV PRÄSTGÅRDE­N. Om huset rivs trots alla sakliga och känslomäss­iga invändning­ar är detta drastiskt uttryckt att betrakta som ännu ett offer på den kulturhist­oriska medvetslös­hetens altare, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden