Hallands Nyheter

Dna-tester har blivit stor business

- ROLAND JOHANSSON/TT

Dna-tester har blivit en av de snabbast växande branschern­a i världen. Antalet personer som låter testa sig för att få reda på mer om sitt ursprung ökar kraftigt för varje år. Men det finns företag som är mindre seriösa och resultatet är ofta svårtolkat.

– Om du har en enkel genealogi, stamtavla, får du ett bra svar. Men de flesta har ju inte det och då kan det bli galet om det är ett sämre företag som gjort testet. Om du exempelvis har en förfader från Island och en annan från Sydkorea kan du hamna i Ukraina vilket självfalle­t är helt fel, säger Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universite­t.

I DAGSLÄGET HAR över 15 miljoner människor, varav cirka 40 000 svenskar, låtit testa sig hos de mest erkända företagen i branschen, bland andra Family Tree DNA, Ancestry, National Geographic, Myheritage och 23andme. Merparten av dessa är Usa-baserade.

– Utveckling­en har verkligen exploderat de senaste åren, säger Magnus Bäckmark, släktforsk­are och författare.

Att göra ett test är mycket enkelt. Man gnuggar lite på insidan av kinden med en tops för att samla lite kindceller och skickar sedan in provet till företaget. Kostnaden varierar men ligger oftast mellan 600 och 1 700 kronor.

Vad får man då för detta? Oftast en lista med procentsat­ser över vilket ursprung man har. Exempelvis kan det heta att man till 50 procent har skandinavi­ska rötter, till 24 procent härstammar från Västeuropa, till 8 procent från Finland, och så vidare.

MAGNUS BÄCKMARK ANSER att mycket av detta är mer eller mindre oseriöst, även om vissa delar av analyserna är användbara i släktforsk­ningen.

– Den del som anger procentlik­het mot olika referensgr­upper är däremot inte mycket att fästa avseende vid. Resultatet beror på vilka referensgr­upper personens dna jämförs med. Ett och samma dna-prov kan därför ge olika utslag hos olika företag, säger han.

 ?? Bild: PENN STATE ?? SPÅRBART. Genom att analysera vårt dna kan vårt ursprung och vår släktskap med andra människor delvis spåras.
Bild: PENN STATE SPÅRBART. Genom att analysera vårt dna kan vårt ursprung och vår släktskap med andra människor delvis spåras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden