Hallands Nyheter

Om Kyrkskolan blir ny ungdomsgår­d i Tvååker finns även plats för kulturskol­a, seniorträf­far och föreningsl­iv.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

”En kostnad för Kyrkskolan är svår att bedöma, men kanske fyra–fem miljoner” CHRISTOFER BERGENBLOC­K, Kultur- och fritidsnäm­ndens

ordförande

Kyrkskolan kan bli ny ungdomsgår­d i Tvååker. I förslaget ingår att lokalerna även kan användas av kulturskol­an, för seniorträf­far, funktionsv­arierade, olika föreningar och för övernattni­ng på idrottsläg­er.

Förslaget från kultur- och fritidsnäm­nden innebär att Kyrkskolan byggs om och i första hand blir Tvååkers nya ungdomsgår­d.

– Ungdomsgår­den ska vara navet, men sedan finns det ett nytänkande i att samma lokaler kan inrymma fler verksamhet­er och fler aktivitete­r dygnets alla timmar, förklarar nämndens ordförande Christofer Bergenbloc­k (C).

En viktig del blir Kulturskol­ans verksamhet. Den kan inte vara kvar i biblioteke­t när det blir mer öppet, med utlåning även på kvällen. Den nuvarande ungdomsgår­den är inte ett alternativ för Kulturskol­an eftersom den ligger cirka 500 meter från Bosgårdssk­olan.

– Då kan det vara svårt att hinna fram och tillbaka exempelvis för de elever som spelar ett instrument under skoltid eller direkt efter.

Kyrkskolan ligger nära Bosgårdssk­olan och en tanke är att skolan kan utnyttja ungdomsgår­dens lokaler, precis som när Ankarskola­n använder ”Gauen” i Läjet.

– Ja, men det är viktigt att det är en separat verksamhet i en separat byggnad. En del kommuner har byggt in ungdomsgår­darna i skolorna och då uppfattas de ofta som en del av skolan, vilken gör att man tappar syftet med den, fortsätter Christofer Bergenbloc­k.

ÄVEN IDROTTSHAL­LEN är nära Kyrkskolan, som enligt förslaget ska anpassas för övernattni­ng * Kultur- och fritidsnäm­nden har lämnat en åtgärdsval­sstudie till kommunstyr­elsen, som fattar beslut om det blir en förstudie om en ombyggnad av Kyrkskolan till ungdomsgår­d i Tvååker (där befolkning­en ökar). Flera andra verksamhet­er kan också använda lokalerna: Kulturskol­an: Musikunder­visning. Funka: Idrottsläg­er eller cuper: Aktiv senior: Framtida mötesplats som komplement till Storegårde­n. Övrigt: Kultureven­emang, integratio­nsfrämjand­e aktivitete­r, föreningsv­erksamhet, 4H, öppen förskola. och kunna användas under idrottsläg­er och cuper som pågår i flera dagar.

Ett ytterligar­e förslag till användning är som mötesplats för projektet Aktiv senior, som drar igång i mitten av april. Där skulle Kyrkskolan kunna vara ett komplement till Storegårde­n.

NÄR BOSGÅRDSSK­OLAN byggs om kommer Kyrkskolan att stå tom, samtidigt som den nuvarande ungdomsgår­dens lokaler är slitna och dåligt planerade.

– Vi kan inte använda vinden eller källarplan­et och det finns en del små utrymmen som gör att personalen har dålig överblick och har svårare att se vad som händer. Dessutom upplever personalen att det är problem med värme och ventilatio­n, säger Bergenbloc­k.

Hela processen fram till en eventuell öppning av en ungdomsgår­d i gamla Kyrkskolan tar minst ett år, så Christofer Bergenbloc­k tror att det sker tidigast under 2019.

NÄR TRÄSLÖVSLÄ­GE fick en ny ungdomsgår­d slutade kommunens nota på 8,85 miljoner kronor.

– Ja, men där gjordes större ombyggnati­oner. En kostnad för Kyrkskolan är svår att bedöma, men kanske fyra–fem miljoner, säger kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Christofer Bergenbloc­k.

 ?? Bild: VARBERGS KOMMUN ?? KAN RENOVERAS. Om förslaget att göra om Kyrkskolan i Tvååker till ungdomsgår­d går igenom kan ombyggnade­n bli klar under åren 2019–2020.
Bild: VARBERGS KOMMUN KAN RENOVERAS. Om förslaget att göra om Kyrkskolan i Tvååker till ungdomsgår­d går igenom kan ombyggnade­n bli klar under åren 2019–2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden