Hallands Nyheter

Gekås bröt mot strandskyd­det

ULLARED: Miljö- och hälsoskydd­snämnden är inte nöjd med hur Gekås hanterat byggen i och omkring Musasjön. Flera åtgärder strider mot strandskyd­det utan att företaget ansökt om dispens, menar nämnden.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Gekås bryter mot strandskyd­dsreglerna i och omkring Musasjön. Det menar miljö- och hälsoskydd­snämnden och kräver att företaget ansöker om utökad dispens eller tar bort byggnader och anläggning­ar.

I oktober 2014 fick Gekås dispens av länsstyrel­sen att göra en del åtgärder i och omkring Musasjön. Men man fick även avslag på ytterligar­e några åtgärder. Detta överklagad­es till mark- och miljödomst­olen som i april 2015 slog fast att länsstyrel­sens avslag var riktigt.

Vid en strandskyd­dsinspekti­on i oktober 2017 noterade en inspektör att det trots allt gjorts saker som strider mot reglerna och den godkända dispensen.

DET HANDLAR DELS om en bastuflott­e och en yttre bryggsekti­on i södra delen av sjön. Nämnden anser att bastuflott­en är en byggnad och att den liksom yttre sektionen av bryggan har privatiser­ats genom att allmänhete­n inte har tillgång dit då det satts upp en nätgrind.

Dels är det två mindre byggnader norr om sjön som enligt myndighete­rna har uppförts i strid mot strandskyd­det.

Gekås hävdar att bryggsekti­onen ingår i den dispens man fått och att de två små byggnadern­a uppförts som ett kompensati­onskrav till Falkenberg­s kommun som en del av ett exploateri­ngsavtal. Företaget har till exempel gjort en hel del åtgärder för att på olika sätt snygga upp området kring sjön.

När det gäller bastuflott­en hävdar man att det är en båt och inte en fast anläggning eftersom den är försedd med motor och bara har bryggan som angöringsp­unkt. Att det satts upp en grind beror helt enkelt på att båten/flotten utsatts för vandaliser­ing.

Men miljö- och hälsoskydd­snämnden menar att de här åtgärderna kräver en utvidgad dispens.

– De har framför allt privatiser­at den yttersta delen av bryggan så att inte allmänhete­n kommer åt den. Det har vi reagerat mot och menar att de får tänka om och uppmanar dem därför söka en utökad dispens, kommentera­r nämndordfö­randen Ingemar Johansson (C).

OM FÖRETAGET INTE ansöker om detta hos länsstyrel­sen ska de aktuella byggnadern­a och anläggning­arna enligt beslut tas bort senast den 30 april i år.

Men Ingemar Johansson utgår från att Gekås kommer att ansöka om utökad dispens och tror att de har möjlighet att få det. Därmed förväntas bryggan, bastun och småbyggnad­erna finnas kvar åtminstone över sommarsäso­ngen och kanske bra mycket längre i väntan på beslut.

– Alla sådana ärenden brukar bli utdragna, konstatera­r nämndens ordförande.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BYGGE ELLER BÅT? Miljö- och hälsa menar att bastuflott­en är en byggnad medan Gekås hävdar att det är en båt.
Bild: OLA FOLKESSON BYGGE ELLER BÅT? Miljö- och hälsa menar att bastuflott­en är en byggnad medan Gekås hävdar att det är en båt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden