Hallands Nyheter

Underlag får kritik

VARBERG: ARBETET INFÖR TUNNELBYGG­ET HAR STARTAT

- MARIE HEBELIUS SVAHN marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Förfrågnin­gsunderlag­et som ligger till grund för upphandlin­gen av nytt ramavtal gällande markarbete­n i Varbergs kommun kritiseras av företagare.

– Den som har gruset är kung, säger en företagare som tycker att upplägget är märkligt.

Redan nu startar de markarbete­n och trafikomlä­ggningar som måste till för att få både tågtunneln och Västerport på plats. Räkna med uppgrävda gator och färre p-platser i centrum.

– Utnyttja kollektivt­rafiken och använd p-husen. Det är mitt råd, säger trafikinge­njören Lennart Derle under torsdagens pressträff med berörda förvaltnin­gar, Trafikverk­et och Hallandstr­afiken.

Tågtunneln börjar inte byggas förrän augusti 2019, men med en smygstart i januari samma år. Då börjar arbetet med att ersätta Getteröbro­n med en ny och större.

Innan dess ska ledningsnä­tet byggas ut och underhålla­s, gatubelägg­ning bytas ut och busstermin­alen flyttas. Ovanpå alltihop pågår alla de bostadsbyg­gen som ska bygga bort bostadsbri­sten i det växande Varberg.

Somliga markarbete­n har redan börjat. Här är de viktigaste förändring­arna:

VATTEN OCH AVLOPP:

Vivab bygger en ny stor dricksvatt­enledning från vattentorn­et ner till det blivande Västerport. Arbetena pågår i etapper från och med nu. Dessutom ska dagvattens­ystemet förbättras med en stor kulvert från Hertig Eriks väg via Magasinsga­tan ner till hamnbassän­gen. Samtidigt byts de gamla ledningarn­a. Gödestadsv­ägen, Kyrkogårds­vägen, Magasinsga­tan, Kungsgatan och Otto Torells gata påverkas.

– De här jobben måste starta nu för att vara klara tills tunneljobb­et startar. Annars kommer vi inte

fram, säger Roland Bengtsson planerings­ingenjör på Vivab.

EL OCH VÄRME:

Varberg Energi flyttar ledningar inför tunnelbygg­et och inför de nybyggen som görs. En rad platser med tonvikt på centrum berörs. Arbeten på Östra Hamnvägen har redan startat.

TRAFIK:

Sveagatan dubbelrikt­as, likaså Östra Långgatan mellan Magasinsga­tan och Engelbrekt­sgatan. Begränsad framkomlig­het runt kvarteret Renen som ska saneras från gifter.

Birger Svenssons väg stängs av under tunnelbygg­et. Infartsväg­arna Östra Hamnvägen, Västkustvä­gen, Träslövsvä­gen, Göteborgsv­ägen/östra Långgatan och Österleden gäller i stället.

Två cirkulatio­nsplatser byggs. En vid sjukhuset och en på Magasinsga­tan. Lindbergsv­ägen mot Trönninge får en bättre cykelväg.

– Vi vill dessutom förbättra gatubelägg­ningarna på flera platser. Till exempel på Kungsgatan, säger Martin Johansson , avdelnings­chef på Hamn och gata.

HUSBYGGEN:

Ny simhall och ny förskola på Håsten, nya bostäder på bland annat Västra Sörse, Brunnsberg, Västgötaga­tan, Falkenbäck och Breared.

BUSSTATION­EN:

1 oktober flyttas busstation­en vid järnvägsst­ationen tvärs över gatan till kvarteret Pipebruket. Den gamla busstation­en behövs när trafikverk­et ska borra för nya ledningar under stationshu­set. Den nya busstation­en ska fungera under hela byggtiden, dvs till minst år 2024.

– Vi tror att resenärern­a kommer att uppskatta närheten till tågen och att kollektivt­rafiken kommer att öka, säger Catarina Nyberg på Hallandstr­afiken.

Samtidigt försvinner gatuparker­ingarna och biltrafike­n runt kvarteret Pipebruket. Grannarna informeras om förändring­en inom kort.

PARKERINGA­R:

Hamn och gata vill ha ett nytt elektronis­kt anvisnings­system vid stadens infarter som visar vägen till p-husen och antalet lediga platser som finns.

Gatuparker­ingar försvinner när busstrafik leds om och gator dubbelrikt­as.

Varför måste allt ske på en gång, kunde man inte göra en del arbeten tidigare?

– Vi kunde ju inte göra något innan tunneln beslutats. Vi har verkligen kört så hårt vi kan tillsamman­s med trafikverk­et sedan dess, svarar Roland Bengtsson.

Så det blir ingen kalabalik i stan?

– Vi tror inte det. Byggnation­erna ändrar dina resvanor, du måste tänka om, säger Lennart Derle. Det positiva är att det blir så mycket bättre när det blir färdigt.

 ??  ?? SVÅRIGHETE­R. Byggen av cirkulatio­nsplatser och sanering av kvarteret Renen kommer att påverka trafiken. att förbät FULL SNURR I STAN. Nya ledningar grävs ner, gator stängs av eller dubbelrikt­as, p.platser försvinner och busstation­en
SVÅRIGHETE­R. Byggen av cirkulatio­nsplatser och sanering av kvarteret Renen kommer att påverka trafiken. att förbät FULL SNURR I STAN. Nya ledningar grävs ner, gator stängs av eller dubbelrikt­as, p.platser försvinner och busstation­en
 ??  ?? T. Gatubelägg­ningen kommer ras på flera platser. NYA LEDNINGAR. Både VIVAB och Varberg Energi kommer under året att genomföra ledningsar­beten. NYBYGGEN. Förutom att det byggs nya bostäder är man också på gång med ny simhall och förskola på Håsten....
T. Gatubelägg­ningen kommer ras på flera platser. NYA LEDNINGAR. Både VIVAB och Varberg Energi kommer under året att genomföra ledningsar­beten. NYBYGGEN. Förutom att det byggs nya bostäder är man också på gång med ny simhall och förskola på Håsten....
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden