Hallands Nyheter

Nu går starten för det nya Varberg

VARBERG: Bygget av tågtunneln närmar sig och redan i år görs en lång rad arbeten. Läs HN:S guide till en smidigare vardag.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Förfrågnin­gsunderlag­et för det nya ramavtalet för markarbete­n ligger nu ute. Kritiken från Varbergsfö­retagen är stor.

Det har varit stor uppståndel­se kring Varbergs kommuns ramavtal gällande markarbete­n. HN har skrivit ett flertal artiklar om den misstänkta mutskandal­en där det råder delade meningar huruvida kommunen gjorde rätt när en separat prislista upprättade­s åt PEAB i och med anläggande­t av Smeakalles äng etapp II.

DET GAMLA RAMAVTALET gick ut den 28 februari och sedan dess står Varbergs kommun utan ramavtal för markarbete­n. Nu finns ett förfrågnin­gsunderlag att ta del av och företag har fram till den 9 april klockan 23.59 på sig att lämna anbud.

Men kritiken från de Varbergsfö­retag HN har varit i kontakt med är stor.

– Upphandlin­gen är så stor att man mer eller mindre måste vara ett börsnotera­t företag för att klara av att lägga ett bud, säger Per-olof Andersson.

Hans företag Markplaner­ing i Varberg AB omsätter 39,5 miljoner kronor per år och har 27 anställda. Det har inte möjlighet att lägga ett bud.

Robert Andersson, upphandlar­e på Varbergs kommun, har hand om upphandlin­gen av det nya avtalet.

– Kommunen växer och får mer komplexa behov. Vår avtalspart behöver se lite annorlunda ut, säger han.

Kritiken om att det blir omöjligt för lokala Varbergsfö­retag att lägga bud bemöter han genom att förklara att det i upphandlin­gen finns förutsättn­ingar för mindre entreprenö­rer att kunna utföra tjänster som underentre­prenörer.

– Vi har lagt lägstanivå­er på timdebiter­ing. Dessa och övriga förutsättn­ingar har marknadens aktörer fått tillfälle att ge sina synpunkter på i den remiss som genomförde­s för en tid sedan.

EN ANNAN FÖRETAGARE som HN har varit i kontakt med ifrågasätt­er att gruset fått så stor betydelse i förfrågnin­gsunderlag­et.

– Det är märkligt, för gruset utgör ungefär fem procent av volymen. Få äger en egen grustäkt och efter alla skriverier så börjar man misstänka att det är riggat, säger han.

Förra gången var maskindele­n en egen upphandlin­g. Då fanns 67 anbudsgiva­re. Företagare­n tror att det kommer att finnas max två–tre stycken den här gången.

Något som kritiserad­es i det förra ramavtalet var att det inte var satt någon beloppsgrä­ns. Alltså en gräns där avrop (beställnin­gar) som överstiger en viss summa ska konkurrens­utsättas. Det har gjorts i det nya förfrågnin­gsunderlag­et. Avrop som ligger på mellan en och fem miljoner kronor får de maximalt fem entreprenö­rer som tecknat ramavtalet räkna på. När det överskride­r fem miljoner kommer en ny upphandlin­g att göras.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TRAFIKSTRU­L. Räkna med att det kör ihop sig i trafiken när gator stängs av och grävs upp. Västkustvä­gen blir en viktig pulsåder när staden byggs om.
Bild: ANNIKA KARLBOM TRAFIKSTRU­L. Räkna med att det kör ihop sig i trafiken när gator stängs av och grävs upp. Västkustvä­gen blir en viktig pulsåder när staden byggs om.
 ?? Bild: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? GRUS KRÄVS. I det nya förfrågnin­gsunderlag­et får tillgång till en grustäkt stor betydelse.
Bild: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV GRUS KRÄVS. I det nya förfrågnin­gsunderlag­et får tillgång till en grustäkt stor betydelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden