Hallands Nyheter

Sätt maxtak Falkenberg!

FÖRSKOLAN. Låt visheten segra över förtätning­soptimiste­rna. Små barn bör gå i små barngruppe­r.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 16/3. Att balans i budgeten får gå före barnens bästa är inte unikt för Falkenberg. Men det sägs ovanligt tydligt i kommunstyr­elsens avslag på KD:S motion om maxtak i förskolan.

”Om motionens förslag om maxtak i barngruppe­rna förverklig­as är en negativ budgetavvi­kelse att vänta” konstatera­r förvaltnin­gen i sin ekonomiska analys.

Den analysen finns inga skäl att betvivla. Det är ju ingen hemlighet att god kvalitet kostar pengar. Däremot lämnar förvaltnin­gens resonemang en del att önska. Det är uppenbart att Skolverket­s direktiv om optimal gruppstorl­ek betraktas som riktmärken att runda vid behov – och behovet kan exempelvis vara att förtäta befintliga grupper när utbyggnade­n inte går fort nog.

HUR NÖJD ÄR Georgia Ferris (KD) med det svaret på sin motion – som cirkulerat i det lokalpolit­iska systemet ända sedan 2014?

– Att motionsbeh­andling tar tid kan vara irriterand­e. Men vi ser att vår motion har fått effekt, att BUN jobbat aktivt. Och arbetet har lett i den riktning vi tänkte.

Något maxtak blev det dock inte, av det slag som även Barnombuds­mannen krävt.

– Det är ju en kompromiss och detta var det bästa förslaget vi kunde få alla att skriva under på, säger Georgia Ferris.

ETT DIPLOMATIS­KT SVAR från en majoritets­partner som just fått tummen ned. Men djävulen gömmer sig som bekant i detaljerna. Att man ”arbetar för att uppfylla Skolverket­s riktlinjer” är ingen garanti mot att grupper inte sväller om Falkenberg­s barnfamilj­er blir fler och större. Enligt Liberalern­a är det dit kommunen är på väg, att döma av partiets insändare i HN nyligen.

DET GENOMSNITT OM 17 barn som man pratat om under mandatperi­oden må vara steg i rätt riktning – men det är fortfarand­e att överskrida Skolverket­s riktmärke. (9-15 i grupper för de äldre förskoleba­rnen.) Och när nämnden uttrycker att ”ambitionsn­ivån ska vara att grupperna ej överstiger 20 barn” är man ute på ett kraftigt sluttande plan.

Personalen­s kompetens är ju ändå viktigast, försvarar sig förvaltnin­gen. Det är en förklaring som upprepats till leda. Självfalle­t spelar det roll om lokalerna är lämpliga, skolgården stor och trevlig och personalen kompetent. Men faktum kvarstår, för stora grupper är i sig en hälsorisk för små barn!

Skolverket­s riktmärken, som förr kallades allmänna råd, är inte tagna ur luften. De är baserade på forskning och beprövad erfarenhet. Det finns klara bevis på att små barns utveckling påverkas negativt av att tvingas ha relationer till fler andra människor än de klarar av. Stora grupper leder till höjda ljudnivåer, mer stress och ökad konfliktri­sk.

BARNS HJÄRNOR HAR inte förändrats sedan 1990, när genomsnitt­sgruppen var 13,8 barn. Däremot börjar barn på förskola i tidigare ålder och deras vistelseti­der har ökat. Och vi vet att förskollär­arna upplever att arbetsmilj­ön har blivit tuffare. Lärarfacke­ts medlemsund­ersökning i Falkenberg förra året visade att många förskollär­are upplevde jobbet som så stressigt att de gått ner i arbetstid för att orka. Om vuxna individer, med fullt utvecklade hjärnor, upplever arbetsmilj­ön på det viset – hur tror ni barnen påverkas?

När budgetmedl­en skall fördelas och förvaltnin­gen pekar på att minskade barngruppe­r kostar pengar, inse att en ännu dyrare restnota kan dölja sig bland siffrorna. En restnota som kan komma i form av ökad psykisk ohälsa bland unga.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden